vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Meer omzet maar minder winst voor Kendrion
Beeld: ABM Financial News

Meer omzet maar minder winst voor Kendrion

(ABM FN-Dow Jones) Kendrion heeft in de eerste drie maanden van 2023 de omzet zien aantrekken, maar de winstgevendheid onder druk zien staan. Dit bleek dinsdag voorbeurs uit de cijfers van de specialist in elektromagneten.

De omzet steeg op jaarbasis van 130 miljoen naar een recordniveau van 137 miljoen euro. Aan deze stijging droegen alle drie divisies bij, hoewel de groei van 3 procent bij de industriële tak wat tegenviel.

ING verwachtte ook een omzet van 137 miljoen euro.

De genormaliseerde EBITDA daalde daarentegen van 16,8 naar 15,7 miljoen euro. Hier ging ING uit van 17,6 miljoen euro. De marge daalde van 12,9 naar 11,5 procent, waar de bank uitging van 12,8 procent.

De nettowinst liep terug van 5,1 naar 4,9 miljoen euro. De winst voor amortisatie daalde zelfs van 7,6 naar 5,6 miljoen euro.

Kendrion zei bij de jaarcijfers eind februari te verwachten dat het economische klimaat aan het einde van 2022 ook in de eerste jaarhelft zou aanhouden, met kans op betere omstandigheden in de tweede jaarhelft als de Chinese economie gaat profiteren van het einde van het coronabeleid. 

Een opleving van de coronabesmettingen na het loslaten van de maatregelen, zorgde afgelopen kwartaal in China voor minder omzet, maar volgens CEO Joep van Beurden is dit een tijdelijk effect. "We keren nu terug naar normale activiteitenniveaus."

De "hardnekkig hoge inflatie" drukte volgens Kendrion op de marge.

De nieuwe fabriek in China opent officieel in mei, aldus Kendrion, waarna de productie vlot daarna ook op gang zal komen.

De schuldratio steeg op jaarbasis van 2,4 naar 2,6.

Outlook

Kendrion zei bij de jaarcijfers op schema te liggen met de doelstellingen voor 2025 en dinsdag herhaalde Van Beurden deze ambities.

Kendrion mikt onder meer op een autonome groei van 5 procent tussen 2019 en 2025 en een EBITDA van minstens 15 procent in 2025. Het rendement op investeringen moet 25 procent zijn over twee jaar. Afgelopen jaar was dit rendement 15,6 procent, net als in 2021.

In het tweede kwartaal en daarna zei Van Beurden dat Kendrion zal focussen op het beschermen van de marge, vooral in Automotive Core. Daarnaast blijft Kendrion zorgvuldig investeren in Automotive E en het op gang krijgen van de nieuwe Chinese fabriek.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!