Dit veranderde er in de portefeuille van Buffetts Berkshire Hathaway

Dit veranderde er in de portefeuille van Buffetts Berkshire Hathaway

Warren Buffett is met de bezem door de portefeuille van Berkshire Hathaway gegaan. Zo blijkt uit het zogeheten F13-formulier, een soort kwartaalrapport voor grote institutionele beleggers waarin staat waarin ze belegd zijn. Wie duikt in dit rapport kan een hoop interessante inzichten krijgen in de nieuwste strategische beslissingen en marktvooruitzichten van ’s werelds bekendste belegger.

We zetten de belangrijkste take-aways voor u op een rij. De genoemde aandelen en sectoren zijn bedoeld ter inspiratie en om een inkijkje te geven in Warren Buffets beleggingsstrategie en moeten niet gezien worden als beleggingsadvies of -aanbeveling. Overweegt u te beleggen in een van deze titels, zorg dan dat u zich eerst goed verdiept.

Nieuwe aandacht voor luchtvaart en beauty

Buffett heeft nieuwe posities ingenomen in twee bedrijven, wat duidt op een overstap naar andere sectoren. Zijn aankoop van 1,04 miljoen aandelen in Heico Corporation (HEIA) en 0,69 miljoen aandelen in Ulta Beauty (ULTA) toont zijn interesse in zowel luchtvaart als detailhandel.

Het belang in Ulta Beauty, gewaardeerd op ongeveer $260 miljoen, is een relatief kleine positie voor Berkshire Hathaway, maar het geeft aan dat Buffett gelooft in de kracht van de beautyretailsector.

Bijkopen: betrokkenheid verhoogd in aantal sectoren

Buffett heeft zijn belang in Sirius XM Holdings (SIRI) flink uitgebreid: van 36,68 miljoen naar 132,88 miljoen aandelen, waarmee hij een enorme blijk van vertrouwen in het satellietradiobedrijf lijkt uit te spreken. Aan het einde van het tweede kwartaal werden zijn belangen gewaardeerd op $376 miljoen.

Verder verhoogde Buffett zijn belangen in Occidental Petroleum (OXY), Liberty Media Corporation Series A en C (LSXMA, LSXMK) en Chubb Limited (CB), waarmee hij zijn betrokkenheid bij deze sectoren verder verstevigde.

'Steady as She Goes': de kern blijft behouden

Op de typische Buffett-manier blijven veel van zijn kernbeleggingen onaangeroerd. Hij handhaaft nog steeds aanzienlijke posities in zijn traditionele keuzes als Bank of America (BAC), Coca-Cola (KO), Kraft Heinz (KHC), American Express (AXP), Citigroup (C), DaVita (DVA) en Moody's (MCO).

Deze consistente holdings weerspiegelen zijn langetermijnvertrouwen in het vermogen van deze bedrijven om op termijn waarde te genereren.

Opmerkelijke exits: afscheid voor Paramount en Snowflake

Misschien wel de meest verrassende stap was zijn volledige exit uit Paramount Global (PARA) en Snowflake Inc. (SNOW). Buffett heeft eerder benadrukt dat zijn positie in Paramount een zeldzame gok was die verkeerd afliep en hij gaf toe dat hij alle aandelen in het bedrijf met verlies heeft verkocht. De verkoop van Snowflake-aandelen weerspiegelt een groeiend scepticisme onder beleggers over het vermogen van het bedrijf om zijn snelle groei voort te zetten.

Een appeltje schillen: flinke verkoop van Apple-aandelen

Buffett besloot om zijn belang in Apple Inc. (AAPL) drastisch te verminderen: van 789,37 miljoen aandelen naar 400 miljoen. Een opmerkelijke move. Hoewel hij al eerder een deel van deze verkoop bekend had gemaakt, duidt deze massale vermindering op een voorzichtiger benadering van een van zijn meest iconische belangen. Daarnaast verlaagde hij zijn posities in Chevron (CVX), Capital One (COF), Floor & Decor (FND), Louisiana-Pacific Corporation (LPX) en T-Mobile US (TMUS).

Buffetts belangrijkste beleggingsprincipes

De beleggingsstrategie van Warren Buffett is altijd gebaseerd geweest op een paar belangrijke principes die ook voor ‘normale’ beleggers behulpzaam kunnen zijn.

  • Focus op de lange termijn
    Buffett staat bekend om zijn “buy and hold”-filosofie, waarbij hij investeert in bedrijven met sterke fundamentals en deze voor de lange termijn aanhoudt. Dit blijkt uit zijn consistente posities in bedrijven als Coca-Cola en American Express.

  • Waardebeleggen
    Buffett zoekt bedrijven die ondergewaardeerd zijn ten opzichte van hun intrinsieke waarde. Hij belegt vaak in bedrijven met een sterk winstpotentieel, een solide management en concurrentievoordelen die ze in staat stellen om economische neergang te weerstaan.

  • Samengesteld rendement
    Buffett benadrukt vaak de kracht van “compounding”, waarbij opnieuw geïnvesteerde winsten na verloop van tijd extra inkomsten genereren. Zijn langetermijnbenadering zorgt ervoor dat het compounding-effect zijn werk kan doen, waardoor de waarde van zijn beleggingen aanzienlijk toeneemt. Dit principe is een hoeksteen van zijn strategie en heeft bijgedragen aan de indrukwekkende groei van Berkshire Hathaway door de jaren heen.

  • Kwaliteit boven kwantiteit
    Buffetts beleggingsfilosofie benadrukt ook het belang van kwaliteit boven kwantiteit. Hij geeft de voorkeur aan minder bedrijven van hoge kwaliteit die hij goed begrijpt in plaats van zijn beleggingen te spreiden over veel verschillende bedrijven. Deze focus op kwaliteit zorgt ervoor dat zijn portefeuille is opgebouwd uit sterke, veerkrachtige bedrijven die bestand zijn tegen marktvolatiliteit en een consistent rendement kunnen genereren.

  • Diversificatie en selectiviteit
    Hoewel Buffett gelooft in diversificatie, concentreert hij zijn beleggingen ook in bedrijven die hij goed begrijpt. Deze selectieve aanpak zorgt ervoor dat hij alleen investeert in bedrijven waarbij hij vertrouwen heeft in hun vooruitzichten op lange termijn.

  • Veiligheidsmarge inbouwen
    Een cruciaal onderdeel van Buffetts strategie is het waarborgen van een veiligheidsmarge bij het beleggen. Dit betekent dat hij aandelen koopt tegen prijzen die aanzienlijk onder hun intrinsieke waarde liggen, waardoor het risico afneemt en het potentieel voor rendement toeneemt.

  • Geduld en discipline
    Buffetts succes is grotendeels te danken aan zijn ‘stay cool’-principe van geduld en discipline. Hij vermijdt de verleiding om markttrends te volgen of te reageren op volatiliteit op de korte termijn en richt zich in plaats daarvan op het groeipotentieel van zijn beleggingen op de lange termijn.

  • Voortdurend leren en verkennen
    Buffetts blijvende succes kan worden toegeschreven aan zijn toewijding aan continu leren en verkennen. Ondanks zijn decennialange ervaring blijft hij nieuwsgierig en staat hij open voor nieuwe kansen. Zijn recente investeringen in Japanse handelshuizen, bijvoorbeeld, benadrukken zijn bereidheid om wereldwijde markten te verkennen en zijn portefeuille te diversifiëren.

    Dit aanpassingsvermogen heeft hem in staat gesteld trends voor te blijven en in te spelen op opkomende kansen, waardoor hij relevant blijft in een steeds veranderend financieel landschap.

Kortom

Warren Buffetts Berkshire Hathaway heeft zijn laatste 13F-formulier ingediend. Dit kwartaalrapport toont een mix van strategische positionering, sectordiversificatie en geeft een duidelijk signaal over waar hij toekomstige kansen en risico's ziet.

Opvallend zijn onder andere een strategische stap naar lucht- en ruimtevaart en de detailhandel. De vergroting van het belang in onder andere Sirius XM en drastische vekleining van zijn Apple-positie wijzen op een voorzichtige aanpak te midden van de huidige marktonzekerheden

Ondanks het verkennen van nieuwe kansen en markten, bevestigen Buffetts recente stappen dat hij vasthoudt aan zijn aloude beleggingsprincipes: diversificatie, focus op de lange termijn, waardebeleggen en gedisciplineerde besluitvorming. Deze principes bieden ook een goed houvast voor 'gewone' beleggers.

Verder lezen?

Weten waarom Buffett zijn portefeuille regelmatig bijwerkt? Lees dan ook Rebalancen: hoe werkt het en waarom is het belangrijk? Voor tips over diversificatie lees ook het artikel Praktische voorbeelden voor het bouwen aan een robuuste portefeuille.

Webinars

Bij Saxo Bank kunt u webinars volgen over alle vormen van beleggen. Of u nu uw eerste stappen maakt op de beurs, interesse heeft in optiestrategieën of uw geld wilt laten beleggen, er is vast wel een webinar waar u wat van kunt opsteken.

Op deze pagina kunt u zich aanmelden voor de aankomende webinars, en vindt u het archief met alle webinars die u kunt terugkijken. Goed om te weten: dat is geen beleggingsadvies.

Saxo Bank

Auteur: Saxo Bank

p>Beleggen kent risico’s, uw inleg kan minder waard worden.   De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van de auteur van dit artikel staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn s...

Meer over Saxo Bank