TA: Goud reageert bescheiden
Beeld: iStock

Goud negeert marktturbulentie

Van alle panieksensoren reageert de goudprijs het minst. Op 31 juli, één dag voordat de aandelenmarkten op tilt gingen noteerde goud $2.448. Afgelopen vrijdag was de goudprijs zelfs gedaald naar $2.443 en deze week is de koers nog verdere gezakt naar $2.387.

De goudprijs reageert dus zeer tegendraads op de turbulentie van de financiële markten. Doorgaans loopt de goudprijs op als er paniek is op de beurzen. Overigens kwakkelt de prijs van het edelmetaal al een paar maanden richtingloos tussen de $2.300 en $2.450.

Technisch is de fut in de goudmarkt er al een tijdje een beetje uit. Maar kijken we wat verder terug, dan heeft goud het wel prima gedaan. in 2024 staat goud op een plus van bijna 16%. Sinds de intraday low rond $1.810 per troy ounce op 6 oktober, is de goudprijs al ruim 33% opgelopen. Ook ligt goud er op lange termijn technisch sterk bij.

Ik heb hier al eerder de omgekeerde hoofd-en-schouderformatie van de periode 2020-2023 besproken, die is begin van dit jaar is voltooid. Zie de uitleg van hoofd-en-schouderformatie onderaan dit artikel, waarin ook de koersdoelberekening wordt uitgelegd.

Vandaag bekijk ik de goudprijs, vanuit drie timeframes: kort, lang en meerjarig.

Goud korte termijn

Goud vormt een potentiële dubbele top rond 2.483,77 (gevormd op 19 juli). Deze koersformatie wijst doorgaans op stevig aanbod.  In de recente koersdip zakte de goudprijs bovendien weer terug onder de voorgaande toppen van april en mei.

Ook hierdoor verzwakt het technische beeld wat. Deze 'false move' lijkt de eerdere verbetering te neutraliseren. We verwachten een test van de steun 2.277,54 (bodem van 3 mei). 

 

Goud lange termijn

Goud vormde in de recente correctie vormde rond $2.277,54 (van 3 mei) een potentiële hogere bodem binnen de stijgende trend. Omdat de koers ruim boven de oude horde horde rond $2.075,35 lijkt te blijven, wordt het sterke technische beeld bevestigd.

De voormalige horde op 2.075,35 (bodem van 7 augustus 2020) vormt teven de neklijn van een fraaie hoofd & schouder-formatie. Weerstand ligt rond 2.483,77 (top van 19 juli).

De 200-dagenlijn van de goudprijs laat een opwaarts verloop zien. Dit duidt op een positieve technische conditie.

Meerjarengrafiek

Goud vormt thans bij P een mogelijke hogere bodem boven de voormalige weerstand W. Deze katapult bodem is in potentie zeer bullish.

De doorbraak boven toppenlijn W heeft begin 2024 een lange termijn koopsignaal opgeleverd. Deze toppenlijn valt vrijwel samen met de neklijn van een hoofd & schouderformatie. Deze werd voltooid  met de uitbraak boven de top van 7 augustus 2020 rond $2.075,35. 

Het eerste, in punten, berekende koersdoel ligt rond $2.536. Het tweede, procentueel, berekende koersdoel ligt rond $2.666.

De hogere bodems rond $1.804,80 (S1 en S2) vormen de rechterschouders van de hoofd & schouderformatie. De linkerschouders liggen rond $1.687, gemarkeerd als L1 en L2. Het hoofd van de hoofd & schouderformatie ligt rond H, de bodem van oktober 2022 op $1.614. 

De goudprijs had ook al in 2019 een hoofd & schouderformatie succesvol afgerond, nadat de neklijn N werd gebroken. Deze uitbraak is daarna bevestigd door de hogere pullbackbodems bij PB. Ik heb dat besproken in juli 2019.

 

 

 

Uitleg hoofd & schouderformatie

De hoofd & schouderformatie is een van de bekendste koerspatronen in de technische analyse. Dit kan aan het einde van een lange daling voorkomen. Soms, zoals bij de goudprijs, vormt de hoofd & schouderformatie een tussenstap, dus een tijdelijke onderbreking in een langdurige stijging.

Kenmerk van deze formatie is dat deze altijd uit minimaal drie bodems bestaat, waarvan de middelste (het hoofd) de diepste is. 

De hoofd & schouderformatie voltrekt zich doorgaans in meerdere vaststaande stappen.

Op onderstaande voorbeeldgrafiek zien we die stappen als volgt:

  • Het eerste signaal treedt op als er een top op gelijke hoogte (B) wordt gevormd. In feite is de sterke stijging boven bodem a ook al een potentieel positief signaal.
  • Er vormt zich nu een weerstand rond A-B, dit wordt de neklijn genoemd. De bodems a en c vormen de schouders van de hoofd & schouderformatie, bodem b is het hoofd.
  • De hoofd-en-schouder-bodemformatie wordt voltooid als weerstand A-B wordt gebroken.

Het is noodzakelijk dat er minimaal twee toppen gebroken worden om een hoofd-en-schouder-bodemformatie te completeren. Het kunnen er ook meer zijn. De gebroken toppen hoeven niet op gelijke hoogte liggen.

De hoofd-en-schouder-bodemformatie wordt vaak gebruikt om een eerste koersdoel te berekenen. Hiervoor berekenen we eerst de afstand tussen het hoofd b en de neklijn A-B. De uitkomst daarvan tellen we op bij de neklijn. Vervolgens kan het koersdoel - punt D - berekend worden.

Het koersdoel kan op twee manieren berekend worden:

  • Een conservatief koersdoel vanaf C is te berekenen door de afstand in punten tussen het hoofd b en A-B op te tellen bij het uitbraakpunt
  • Een progressief koersdoel vanaf C is te berekenen door de procentuele afstand tussen het hoofd b en A-B op te tellen bij het uitbraakpunt

 

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden.

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams