Mustreads van woensdag 10 juli 2024
Beeld: © ANP

Must Read: 'Huizenprijzen gaan nog veel verder omhoog'

Is dit het moment voor Europese smallcaps?
Candriam neemt meer Europese small- en midcaps op in de portefeuille. Volgens de vermogensbeheerder ligt een inhaalrally in het verschiet.

Filosofische transitie bij biodiversiteitbeleggen
Het begrip biodiversiteit is in de beleggerswereld steeds belangrijker geworden. Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers, ziet de aandacht verschuiven van beleggen in bedrijven met een kleine voetafdruk naar investeren in oplossingen. “Er zijn nog altijd mensen die geloven dat beleggen op een duurzame manier automatisch ten koste gaat van het rendement, terwijl bepaalde ESG-aspecten juist heel relevant zijn voor de winstgevendheid of de langetermijn-sustainability van een bedrijfsmodel.”

America first again?

Stablecoins krijgen de duimschroeven aangedaaid
Uit de grote vraag naar stablecoins zoals Tether van de Nederlander Ludovicus Jan van der Velde blijkt de behoefte aan een brug tussen de traditionele en virtuele financiële wereld. Maar de EU ligt dwars.

Van banken moeten we het niet hebben
Vrijdag is de officieuze aftrap van het Amerikaanse cijferseizoen met de resultaten van JPMorgan, BlackRock, Wells Fargo en Citi. De dagen erna zijn nog meer financials aan de beurt. Van banken hebben we volgens dataleverancier FactSet weinig te verwachten. Filteren we die eruit, dan ziet het plaatje er veel zonniger uit.

Gen Z omarmt ETF's
Nederlandse jongeren kiezen steeds vaker voor periodiek beleggen in ETF's, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van Trade Republic. Ook crypto's en buitenlandse aandelen zijn populair, zo meldt Belegger.nl.

'Huizenprijzen gaan nog veel verder omhoog'
Aan de stijging van de huizenprijzen komt voorlopig geen eind, verwachten economen van ING. Dit jaar stijgen de prijzen met 7 tot 9%, zo voorspellen ze. In 2025 zwakt dat af naar circa 4%. De redenen liggen voor de hand: hogere lonen, lagere rentes en aanhoudende krapte op de huizenmarkt.


Nieuwbouw huizen komt op stoom
Er werden in het eerste kwartaal 34% meer huizen verkocht dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, zo meldt het CBS. Maar reden om de vlag uit te hangen is er niet: de vergelijkingsbasis is bijzonder gunstig

Onbedoelde gevolgen van de AI Super Cycle
De opmars van AI leidt tot toenemende ongelijkheid tussen én binnen landen, schrijft de Zambiaanse econoom Dambisa Moyo op opiniesite Project Syndicate.

Is de bodem wat kosten van ETF's betreft bereikt?
De race to the bottom in de ETF-markt schakelt naar een lagere versnelling. De kosten dalen nog wel, maar in een trager tempo. En bij nieuwe ETF's lopen de kosten zelfs op, aldus fondsonderzoeker Morningstar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
IEXProfs Redactie

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie