De zon op de Japanse beurs gaat weer schijnen
Beeld: iStock

De zon op de Japanse beurs gaat weer schijnen

De Japanse aandelenbeurs lijkt opwaarts uit te breken. Met een nieuw koersrecord wordt het oude all-time high rond 41.087 punten van 22 maart aangescherpt. Hiermee wordt bovendien het aarzelende koersverloop van de afgelopen 4 maanden beëindigd. 

De Japanse Nikkei heeft bovendien de koerstop van 1989 op 38.957 punten overtuigend achter zich gelaten. 

De Nikkei-index heeft sinds het low van 6 oktober rond 30.487 punten, pas één echte stap teruggedaan. Dat was de aprildip naar 36.733,06 (bodem van 19 april). Dit impliceert dat de Japanse aandelenbeurs drie stappen vooruit heeft gezet, tegenover slechts een mager stapje terug.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de Japanse beurs er ontzettend sterk bijligt. Begint dit jaar waren de technische kaarten al duidelijk positief geschud. De Nikkei heeft het YTD goed gedaan met een koerssprong van bijna 25%. Ook in 2023 had de Japanse beurs uitstekend gepresteerd met een winst van ruim 28%. 

Vandaag beoordeel ik de Japanse aandelenbeurs op basis van de korte- en langetermijngrafieken. Verder bekijk ik het technische verloop van de Nikkei vanaf 1980. Omdat beleggers in Japan een valutarisico lopen, eindig ik deze blog met het technische plaatje van de euro versus yen. 

Japanse beurs breekt door

De Nikkei 225-index zet de opmars van de afgelopen weken door. De Nikkei 225 index komt er technisch bezien beter bij te liggen, nu de voormalige top (van eind maart) rond 41.087,75 is gebroken. Aan de bovenkant is er ruimte richting 43.000 punten en tevens het berekend koersdoel. De steun hebben we opgetrokken naar 37.617,00 (bodem van 30 mei).

Een springplank is gelegd

De Nikkei 225-index heeft de afgelopen maanden wat geaarzeld. Maar nu de horde rond 41.087,75 punten nipt wordt gebroken gaat de zon weer schijnen. De recente hogere koersbodems signaleren dat beleggers op hogere niveaus (bij-) kopen, wat op een verbetering duidt. Het technische beeld trekt pas echt aan indien de recente top overtuigend en blijvend wordt gebroken.

De bodem rond 36.733,06 punten (van 19 april) zien we als een katapultbodem. De Nikkei 225 index biedt, na een overtuigende uitbraak boven de horde rond 41.087,75 punten, een eerste berekend koersdoel rond 45.000 punten. De Nikkei heeft eind 2023 ook al een hogere bodem gevormd boven de toppen van 2021 rond 30.714 punten. Met deze perfecte pullback is de springplank gelegd voor de sprong van de afgelopen vijf maanden.

Nadat ook de tussenliggende horde rond 33.772,89 punten (toppen van eind 2023 is gebroken, is eveneens een barrière opgeruimd. Afgezien van het ontbreken van een bevestiging van de uitbraak, is het lange termijn technische plaatje uitstekend.  De stijgende trend van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde valideert het positieve technisch plaatje van de Japanse beurs. 

Nikkei 225 koers

Meerjarengrafiek: katapultbodem

Op onderstaande meerjarengrafiek is het all-time high van 1989 rond 38.957 goed zichtbaar. Deze heeft ruim 35 jaar stand weten te houden. Nu deze horde overtuigend gepasseerd is, is de druk van de ketel. Opvallend op de grafiek hieronder zijn de succesvolle pullbacks rond A en B. Deze hebben prima standgehouden. De eerste  pullbackbodem is van begin 2022 op 24.681 punten.  

De tweede pullbackbodem van eind 2023, ligt boven de voormalige horde rond 30.714 punten (top van begin 2022). Deze pullback is nog aan de gang, gemarkeerd met de letter B. Uitermate positief is de katapultbodem bij C. Deze geeft veel gretigheid onder beleggers weer en functioneert als een sterke springplank naar hogere koersen.

De komende maanden kan de Japanse beurs zeker richting 45.000 oplopen. Op wat langere termijn zijn nog veel hogere niveaus niet uitgesloten. De draai in de markt is goed te zien. Sinds 2008 zijn er voortdurend hogere bodems gevormd.  

Euro/yen breekt uit

De EUR/JPY had de opmars hervat nadat de top van eind vorig jaar rond ¥164,31 werd gebroken. Nu ook de top van mei rond ¥171,60 (top van 3 mei) is gepasseerd, wordt ¥204 het volgende berekende koersdoel. Om het positieve plaatje intact te laten, is het van belang dat steun ¥160,21 (bodem van 15 maart) intact blijft.

De stijgende lijn van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde blijft de correcties goed opvangen. Dit bevestigt de positieve technische conditie.

Welke aandelen zijn koopwaardig?

Eind vorig jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams