Technische analyse: uitbraak AEX nog niet bevestigd

Omgevingsfactoren bevestigen uitbraak AEX nog niet

De Amsterdamse beurs heeft de eerste handelsweek van het tweede halfjaar positief afgesloten met een nipte doorbraak uit de consolidatiefase van de afgelopen weken. De AEX wist een nieuw all-time high op het bord te zetten en daarmee de stijgende fase van het eerste halfjaar voort te zetten.

Vooral de verkiezingen in zowel Frankrijk als Engeland lijken momenteel het sentiment te bepalen, al is er van onrust vooralsnog weinig sprake. Ook het Amerikaanse banenrapport wist de markt niet te verrassen en beleggers lijken nog altijd uit te gaan van een eerste Amerikaanse renteverlaging in september.

AEX-index

De AEX-index is door de positieve start van juli boven de recente toppen gebroken. Uiteindelijk is dat een heel nipte uitbraak geworden, doordat de beurs aan het einde van de week weer wat terugzakte. De vorming van een hogere koerstop lijkt echter wel de opmaat voor een grotere stijging.

Toch is er ook nog wel enige reden om wat terughoudendheid te betrachten. In de omgevingsfactoren zien we namelijk signalen dat de uitbraak niet breed wordt gedragen en weleens ongedaan kan worden gemaakt. Ook een wat langere adempauze van de AEX sluiten we dus nog niet uit.

AEX index koers

Omgevingsfactoren

Naast dat de uitbraak nog beperkt is en wellicht snel weer ongedaan wordt gemaakt, zien we ook nog geen bevestiging in de omgevingsfactoren. Bij een solide uitbraak wordt de stijging van de koers vaak begeleid door een stijging van de moneyflow-indicator en de A/D-ratio. Dat is vooralsnog niet het geval.

AEX moneyflow

De moneyflow-indicator heeft de laatste weken geen hogere toppen neergezet. Sinds maart kent deze indicator een grillig, per saldo zijwaarts, koersverloop. Dit geeft aan dat er sindsdien geen vers geld de markt is binnengekomen.

AEX index moneyflow

De moneyflow kan verborgen koop- of verkoopdruk blootleggen. Deze indicator is afgeleid van het volumeverloop: de moneyflow-indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer.

Een stijgende moneyflow duidt dus op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende money flow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.

AEX A/D-ratio

De A/D-ratio laat in tegenstelling tot de AEX index een dalend verloop zien. Dit signaleert dat de stijging door steeds minder aandelen wordt gedragen. Vaak is dat een negatief signaal, omdat het draagvlak voor de stijging steeds kleiner wordt.

AEX index advance/decline

De Advance/Decline-ratio, ook wel hoog/laag-verhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers. Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline-ratio oplopen. In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien. Doorgaans is de Advance/Decline-ratio een leading indicator, die vooruitloopt op de actuele marktontwikkelingen.

De Advance/Decline-ratio geeft vaak een goede indruk van het draagvlak in de markt. Bij een dalende indicator is dat zwak, wat erop duidt dat een stijgende beurs minder waarschijnlijk is. Een stijgende indicator toont draagvlak in de markt voor hogere koersen.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot