Voorbeurs: Lichtgroene start op Damrak

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een vlakke tot licht hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,3 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter 0,6 procent hoger op 928,19 punten. Daarmee heeft de index de recordstand van 934,59 punten weer in het vizier.

De Europese beurzen gaan daarmee vermoedelijk een rustige dag tegemoet. Wall Street blijft vandaag gesloten in verband met Juneteenth Day.

Beleggers proberen de cijfers over de Amerikaanse economie op waarde te schatten. De laatste data hierover op dinsdag gaven verdeelde signalen af met detailhandelsverkopen die in mei minder hard dan verwacht stegen, terwijl de industriële productie juist aantrok.

Vandaag geven Britse inflatiecijfers mogelijk inzicht in de plannen van de Bank of England, in aanloop naar het rentebesluit van de centrale bank op donderdag. Economen sluiten niet uit dat de zogeheten headline inflatie kan zijn teruggevallen tot de doelstelling van 2 procent.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam heeft gisteren het herstel weer iets meer vorm gegeven, waardoor de weerstand van de laatste koerstop weer in zicht komt. Per saldo is er sprake van een neutraal koersverloop tussen steun 917 punten en weerstand rond 936 punten.

Het beeld zal verder opklaren wanneer de weerstand wordt gebroken. Hierboven ligt de weg vrij voor een stijging richting berekend koersdoel 970 punten.

 

 

Overig nieuws

Nvidia meest waardevolle bedrijf ter wereld

Nvidia heeft Microsoft van de troon gestoten als meest waardevolle bedrijf ter wereld. Een koersstijging van 3,2% stuwde de beurswaarde van Nvidia op tot ruim $3300 mrd. In negen maanden tijd verdubbelde de beurswaarde tot $2000 mrd in februari dit jaar. Iets meer dan drie maanden later kwam de marktwaarde al boven de $3000 mrd uit. Het aandeel is boegbeeld voor de AI-hype. Door de toegenomen waarde van de chipmaker is Nvida verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de 14% winst die de S&P500 dit jaar heeft gerealiseerd. (FD)

Nederlandse arbeidsmarkt moet op de schop

De krapte op de arbeidsmarkt kan grote gevolgen hebben voor de Nederlandse economie. In een rapport pleit McKinsey voor een groot plan van aanpak omdat er anders een enorm tekort aan werknemers dreigt. De gemiddelde Nederlander zal in de toekomst twee of drie verschillende beroepen in zijn leven moeten uitoefenen. Er moeten scherpe keuzes worden gemaakt om mensen op te leiden, om te scholen en steeds weer te stimuleren de juiste banen te kiezen. Alleen dan kunnen de toekomstige vacatures worden ingevuld. Het tekort dreigt op te lopen tot 1,4 mln vacatures in 2030, oftewel 390 per 100 werkzoekenden. (FD)

Verstandig om geshort aandeel te mijden?

Als veel beleggers inzetten op een daling van een aandeel, dan is dat toch een alarmsignaal? Shortselling heeft een slechte naam, terwijl het eigenlijk de tegenhanger is van speculeren op een koersstijging. Er zijn dubieuze shorters, die een aandeel naar beneden praten, hun winst pakken en met de noorderzon vertrekken. Vorig jaar kwamen beleggers op Reddit in opstand tegen shortsellers. Kleine beleggers doen er goed aan om twee keer na te denken voordat ze beleggen in aandelen waarin een grote shortpositie is opgebouwd. Dat blijkt ook uit onderzoek. Het blijkt ook dat koersen van aandelen waar shortsellers op speculeren, achterblijven bij de index als geheel. (FD)

Damrak veert terug

De AEX won gisteren 0,5% en nadert nu weer het slotrecord van vorige week. Grootste stijger was DSM-Firmenich (4,2%). ING sloot onveranderd. Heineken (-1,5%) noteerde onderaan de lijst met hoofdfondsen. In de Midkap was Alfen (2,9%) koploper, maar het aandeel koerst nog altijd 40% lager dan aan het begin van het jaar. Air France KLM won 2,8%. Grootste daler in de Midkap was AMG (-3,1%). Samen met OCI (-0,6%) waren het de enige twee fondsen die in het rood sloten.

Wall Street: Nvidia Nr.1

De Dow Jones won 0,5%, de S&P500 steeg 0,25% en de Nasdaq beperkte de winst tot een schamele 0,03%. Gesprek van de dag was echter Nvidia, dat Microsoft voorbijstak als meest waardevolle bedrijf ter wereld. Een koerswinst van 3,5% gaf het bedrijf de astronomische beurswaarde van $3335 mrd. Boeing maakte een duikvlucht van 1,91%. Fisker heeft faillissement aangevraagd, het aandeel kelderde 54%. Chevron won 0,09%. Woensdag zijn de beurzen gesloten wegens de viering van Juneteenth, het einde van de slavernij.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot