De Europese bankensector staat te schudden
Beeld: iStock

De Europese bankensector staat te schudden

De Europese bankensector staat sinds een week te schudden. Na een prima eerste helft van dit jaar zijn bankaandelen plotseling met veel procenten in koers gedaald. Vooral Franse banken hebben te lijden onder verkoopdruk.

Europese verkiezingen in Frankrijk

De volatiliteit ontstond na de vernietigende uitslag voor de Franse president Emmanuel Macron in de recente Europese verkiezingen. Een forse winst in het Europese parlement was er voor partij van Marine le Pen, Macrons tegenpool. 

Als reactie hierop heeft Macron besloten om vervroegde Franse verkiezingen uit te schrijven. Die aankondiging had heftige gevolgen op de financiële markten. Zo schoot de Franse tienjaarsrente omhoog. Bovendien liep de spread tussen de Franse en Duitse tienjaarsrente op tot meer dan 0,8%.

De Franse beurs verloor bijna 7% in een eerste schrikreactie op de politieke onrust in Frankrijk. Franse bankaandelen reageerden als door een wesp gestoken met koersdalingen oplopend tot ruim 15%. Ook Nederlandse banken daalden flink, hoewel er deze week herstel optreedt. 

De technische schade bij Nederlandse banken is beperkt. Franse banken hebben technisch bezien wel wat krassen opgelopen.

Haussekar

Nog niet zo lang geleden presteerde Europese bankaandelen juist goed, met verse all-time highs in de sector.  Ik vroeg me in een eerder artikel recent nog af of banken de haussekar de rest van de beurs op sleeptouw konden nemen.

Dit lijkt me een goede reden om enkele bankaandelen tegen het licht te houden. Ik begin met de Europese bankensector: Euro Stoxx Sector Banks. Verder bekijk ik ING, ABN Amro, Van Lanschot Kempen, Credit Agricole, BNP Parisbas en Société Generale.

Euro Stoxx sector Banks doet stap terug

De Europese bankensector-index deed het tot enkele weken nog goed met een YTD-winst van bijna 25%: nu heeft het daar nog 15% van over.  De Euro Stoxx sector Banks, die alle grote Europese banken volgt, doet binnen de opwaartse trend een flinke stap terug. 

Vooralsnog is er geen technische schade. Om de opmars te hervatten moet de tussenliggende horden rond  €149,41 (top van 17 mei) gebroken worden. Het volgende koersdoel ligt rond €162,42 (top van juli 2015).

Begin van dit jaar is een koopsignaal opgetreden, nadat de toppen van 2022 en 2023 tussen €115 - €120 zijn gebroken.  

Technisch is het belangrijk dat de steun €115,84 (bodem van 19 januari) intact blijft. 

De 200-dagenlijn blijft opwaarts tenderen. De stijgende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat de Europese bankensector beter presteert dan de rest van de markt. 

 

 

ING in correctiemodus

ING staat YTD op een plus van bijna 17%. Het is afgeketst op de horde €16,69 (van 26 januari 2018). Een beperkte technische verzwakking treedt op, nu de koers bovendien terugzakt onder het topje van april rond €16.

Afgezien van de kortetermijnzwakte blijft het langetermijn technische plaatje van ING prima. Nadat de toppen van 2022 en 2023 in de zone €13,80 - 13,99 zijn gebroken, is een langetermijnkoopsignaal opgetreden 

ING heeft vervolgens een hogere bodem gevormd boven het oude uitbraakniveau. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat de de horde €16,69 wordt gepasseerd. Het volgende koersdoel ligt rond €18,80. Zolang de steun op €13,75 (bodem van 1 november 2021) intact blijft, handhaven we een positieve visie.

Het stijgende 200-daags voortschrijdend gemiddelde bevestigt de positieve technische conditie. De stijgende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) suggereert betere prestaties vergeleken met de rest van de markt.

 

ABN Amro nog niet uitgebroken

ABN Amro doet YTD nog een winst van ruim 13%. ABN Amro is nog steeds niet doorgebroken. Er zijn meerdere tussenliggende barrières net onder de top €17 (top van begin 2023) die nog overwonnen moeten worden. 

Het technisch profiel is desondanks niet negatief. De serie hogere bodems sinds eind 2023 suggereert actieve kopers in het bankaandeel. 

Na een doorbraak door de top €17 komt er ruimte richting €20, de koers kan mogelijk zelfs richting €24 doorstijgen. 

Het stijgende 200-daags voortschrijdend gemiddelde wijst op een positief technisch profiel. De opwaarts krullende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) suggereert betere prestaties vergeleken met de rest van de markt. 

 

Van Lanschot Kempen heeft de weg omhoog gekozen

Van Lanschot Kempen ziet de jaarwinst slinken van ruim 40% tot 33%. 

Van Lanschot Kempen heeft dit voorjaar de zware horde rond €31,85 (top van augustus 2023) weten te breken. Dit heeft de weg opengezet voor een forse stijging, in eerste instantie naar €46 (berekend koersdoel). Er ligt wel een tussenliggende horde rond €40,90 (top van 24 mei), die nog gebroken moet worden. 

De eerste steun ligt rond  €36,30 (bodem van 10 juni).

De stijgende 200-dagenlijn wijst op een positieve technische conditie. De opwaartse van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) van Van Lanschot Kempen suggereert betere prestaties vergeleken met de rest van de markt.

 

Société Generale zakt naar steun

Société Generale gaat YTD van +13,5% naar -6,5%. Het beweegt al sinds begin 2022 in horizontale richting. De afgelopen maanden is er een steunzone gevormd tussen €20,23 en €21,26.

Verkoopdruk in Société Generale is op de korte termijn wel zichtbaar geworden, nadat recent de herstelfase is afgebroken. Weerstand voor Société Generale ligt op €28,39 (gevormd op 10 februari 2023).

Een opwaartse uitbraak boven €28,39 is nodig om de weg naar boven op te ruimen. Daarna kan een stijging verwacht worden richting €37,67 (top van begin 2022).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van Société Generale vlakt weer af. Dit wijst op een neutrale technische conditie.

De B.O.B.-indicator heeft een hockeystick vorm, dat geeft aan Société Generale iets minder slecht presteert dan de rest van de markt.


Credit Agricole geeft uitbraak terug

Credit Agricole zag de jaarwinst van ruim 22% verschrompelen tot een mager plusje van 1,5%. Het technische plaatje verzwakt, nu de uitbraak boven de voormalige weerstand rond €14,27 niet weet stand te houden.   

Credit Agricole breekt bovendien uit de stijgende trend. We zien wel steun op  €12,12 (bodem van 16 februari) naderen. Weerstand ligt rond  €15,93 (top van 24 mei).

Ons berekende koersdoel op  €19,60 is wat minder aannemelijk geworden. 

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde buigt wat af. Dat wijst bij Credit Agricole op een iets minder sterk technisch plaatje. De opwaartse draai van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Credit Agricole beter presteert dan de markt. 

 

 

 

BNP Paribas verzwakt

BNP Parisbas vorige maand nog op een YTD-plus van 14%, staat nu op een min van ruim 5%. Het aandeel is hard gedaald. Daarbij is de koers weer teruggezakt voormalige weerstand tussen €67 (januari 2022) en €69,17 (november 2017).

Nu deze uitbraak teniet is gedaan, is een verzwakking opgetreden. 

Deze signalen geven verkoopdruk aan. Hiermee maakt het bankaandeel naar onderen ruimte vrij voor verdere koersdaling richting steun €52,82 (bodem van 27 oktober 2023). Weerstand is gevormd op €73,08 (top van 24 mei).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van BNP Paribas krult weer om. Dit wijst op een verzwakkende technische conditie. 

De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) wijst omhoog en geeft aan dat BNP Paribas iets minder slecht presteert dan de markt. 

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams