Voorbeurs: Positieve opening voorzien voor AEX

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,4 procent in het groen.

Maandag startte de AEX de handelsweek al met een winst van een half procent op 923,12 punten.

Het was een voorzichtig begin van een naar verwachting relatief rustige week, met slechts een handjevol belangrijke macro-events in Europa, zoals de Duitse ZEW-index vanochtend en het rentebesluit van de Bank of England op donderdag, terwijl Wall Street woensdag de deuren gesloten zal houden vanwege een feestdag. 

Vandaag zullen beleggers onder meer alert zijn op de vrijgave van de detailhandelsverkopen in mei in de VS en de Amerikaanse industriële productie. 

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs kijkt voorzichtig weer omhoog. De future heeft de kortetermijn correctieve fase afgebroken en veert op vanaf de steunzone rond 917 punten.

Er kan een aanval worden ingezet op de recente hoogtepunten rond 935 punten. Hierboven ligt de weg vrij voor een grotere stijging.

 

 

Overig nieuws

Nederlandse autodealers prooi voor buitenlandse overnames

Grote buitenlandse autobedrijven zoeken uitbreiding in Europa. Dan is Nederland een aantrekkelijke kandidaat, omdat hier het dealerlandschap goed is ingericht. Er heeft al een enorme consolidatie plaatsgevonden, dus na een overname hoeft er niet veel gereorganiseerd te worden. Er is vooral interesse in de grootste spelers op de Nederlandse automarkt. Begin 2022 werd Stern overgenomen door een Zweedse partij. De tien grootste dealerbedrijven verkochten in 2023 bijna de helft (48,9%) van de nieuwe auto’s. (Telegraaf)

Buffett bouwt belang BYD af

Berkshire Hathaway is bezig zijn belang in de Chinese autofabrikant BYD af te bouwen. Het beleggingsvehikel van Warren Buffett heeft nog eens 1,3 mln aandelen BYD verkocht. Daarmee daalde het belang van Berkshire van 7% naar 6,9%. In 2022 en 2023 verkocht Buffett al de helft van zijn belang, nadat het aandeel met een waardestijging van bijna 600% piekte. Hij kocht in 2008 een belang van zo’n 225 mln aandelen voor ongeveer $230 mln en het bleek een lucratieve gok te zijn geweest. (FD)

Belegger bezorgd over Franse verkiezingen

De Franse obligatierente loopt op. Dat komt door de dreigende overwinning van extreemrechts bij de komende parlementsverkiezingen. Maar de onrust kan snel afnemen zodra de verkiezingen achter de rug zijn. De spread tussen Frans (3,2%) en Duits (2,4%) staatspapier loopt op. Beleggers vrezen dat de hoge staatsschuld bij winst voor rechts nog veel verder zal oplopen. (Telegraaf)

Damrak wint onder leiding van ING

De AEX sloot 0,5% hoger. ING (2,8%) behoorde tot de kopgroep, de hogere langetermijndoelstelling viel in goede aarde. ASM (2,3%) en ASML (1,7%) maakten de top drie compleet. Onderaan noteerde IMCD (-1,6%). In de Midkap was Allfunds (-4,2%) de grootste verliezer na een koersdoelverlaging. Just Eat Takeaway (2%) bood het meeste tegenwicht. Bij de kleine fondsen noteerde Vivoryon (-7,4%) onderaan.

Wall Street wint onder leiding van techsector

Beleggers waren afwachtend, er staan nieuwe macrocijfers op de agenda die meer zicht op de economie kunnen geven. Toch wisten de indices er winst uit te slepen. De Dow Jones won 0,5%, de S&P500 0,8% en de Nasdaq steeg 0,95%. Opnieuw was technologie de sterkste sector op de beurs. Autodesk won 6,5% door bemoeienis van een activistische aandeelhouder. Apple won 2% en Microsoft 1,3%. Broadcom steeg 5,4% in waarde en Micron Technology 4,6%. De koersdaling van Adobe (-1,25%) viel op, het bedrijf wordt ervan beschuldigd het klanten moeilijk te maken om van hun abonnement af te komen.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot