Voorbeurs: Licht hogere start op Damrak

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,3 procent in het groen.

Afgelopen week sloot de AEX na een volatiele handelsweek op weekbasis nog een half procent lager op een slotstand van 918,72 punten. 

Daarmee deed Beursplein 5 het veel beter dan de omringende beurzen. De Stoxx Europe 600 en Duitse DAX verloren ruim twee tot drie procent. In Parijs daalde de CAC 40 index zelfs meer dan zes procent.

Na een week van belangrijke inflatiecijfers uit de VS en het rentebesluit door de Federal Reserve, is de beursagenda deze week relatief leeg. Op woensdag is Wall Street bovendien gesloten in verband met een feestdag, Juneteenth.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam is afgelopen week na de terugval onder de oplopende weerstandslijn teruggezakt naar de steunzone rond 917 punten. Rond dit niveau komt de future even op adem.

Om niet verder te verzwakken, dient de steunzone intact te blijven. Wanneer deze wordt gebroken, sluiten we ook een daling richting de recente bodem rond 900 punten niet meer uit.

Om te verbeteren dient de kortetermijn correctieve fase te worden afgebroken. Pas dan kan een nieuwe aanval op de weerstandslijn worden ingezet.

 

 

Beursagenda

Na een week van belangrijke inflatiecijfers uit de VS en het rentebesluit door de Federal Reserve, zal aankomende week een stukje rustiger zijn.

Op maandag zal er aandacht zijn voor de Empire State-index over juni, naast enkele macrocijfers uit China, onder meer over de industriële productie.  

Op dinsdag wordt uitgekeken naar Europese inflatiecijfers over mei. Er kwamen al eerder voorlopige cijfers naar buiten. Deze lieten zien dat de consumentenprijzen in mei waren gestegen met 2,6 procent op jaarbasis, in vergelijking met 2,4 procent in april.

Verder zijn er dinsdag de ZEW-index over juni en cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen en industriële productie. Ook komt dan de Reserve Bank of Australia met een rentebesluit. De centrale bank liet al eerder weten dat een eerste renteverlaging dit jaar onwaarschijnlijk lijkt, gezien de hardnekkige inflatie.

Op woensdag is Wall Street gesloten in verband met een feestdag.

Donderdag is er aandacht voor het rentebesluit van de Bank of England. Er worden geen wijzigingen verwacht. Wel zijn er steeds meer geluiden dat de centrale bank zich opmaakt voor een eerste renteverlaging in augustus.

Verder op de agenda staan de Europese consumentenvertrouwen, de Philadelphia Fed-index en de wekelijkse steunaanvragen.

Vrijdag is er vooral aandacht voor de inkoopmanagersindices die wereldwijd op de agenda staan. In de VS volgen ook nog de leidende indicatoren.

Op bedrijfsvlak blijft het rustig. ING houdt op maandag een beleggersdag en Ebusco en Van Lanschot Kempen doen dit op donderdag.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot