TA: Tesla en NIO blijven in een neerwaartse trend
Beeld: ANP

Actieradius van EV-aandelen Tesla en NIO is beperkt

Producenten van stekkerauto's hebben op de aandelenbeurzen last van flinke tegenwind. Reden om de technische plaatjes van Tesla en NIO te bekijken.

De beurskoers van NIO, de Chinese fabrikant van EV's, is dit jaar al ruimschoots gehalveerd. Sinds februari 2021 is de koers met ruim 90% gekelderd. Tesla heeft in de afgelopen 5,5 maand een koersdaling van bijna 30% achter de rug. Sinds eind 2021 is Tesla dik 55% in beurswaarde gedaald.

De jongste ontwikkelingen in deze sector maken het er niet beter op.  De Europese Commissie Brussel maakte onlangs bekend de importtarieven op hun elektrische auto's volgende maand fors te verhogen. Sommige elektrische auto's zouden bijna de helft duurder kunnen worden. Recent kondigde ook de VS aan dat het tarief voor de invoer van elektrische auto's uit China dit jaar stijgt van 25 naar 100%.

In een reactie dreigt China met tegenmaatregelen. De Chinezen overwegen importheffingen voor auto's uit de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Op de markt van elektrische voertuigen vliegen overheden elkaar in de haren. En er was al enige tijd sprake van een prijzenoorlog. Dit zien we dus terug in de negatieve koersontwikkeling van de autobouwers op de aandelenmarkt.

Vandaag bekijk ik de langetermijnplaatjes van Tesla en NIO.

Tesla nog niet uit de problemen

De trend van Tesla is neerwaarts gericht. Het echte vangnet ligt pas op $101,81 (de bodem van 6 januari 2023). Er lig wel een tussentijdse steun rond de aprilbodem op $138,80. 

De lagere koerspieken signaleren nog steeds verkoopdruk boven de markt. Blijf voorlopig voorzichtig met dit aandeel. Tesla laat rond $205,60 (gevormd op 1 maart) weerstand zien. 

De dalende 200-dagenlijn geeft een zwakke technische conditie weer. De neerwaarts gerichte B.O.B.-indicator suggereert dat Tesla structureel achterblijft bij de rest van de markt.

Aandeel Tesla koers

NIO beweegt in een neerwaartse trend

De grafiek van de Chinese autoproducent NIO heeft eigenlijk geen toelichting nodig. De lagere toppen signaleren al sinds begin 2021 serieuze verkoopdruk boven de markt. Zolang de dalende trend intact blijft, is de bodem nog niet bereikt. Vooralsnog mogen verdere koersdalingen in NIO niet uitgesloten worden.

Een eerste tussenliggende steun  ligt op $3,63 (de bodem van 26 april). Het echte vangnet bevindt zich pas rond $2,11 (de bodem van 20 maart 2020). Weerstand ligt op $6,04 (de top van 10 mei).

De 200-dagenlijn van NIO laat een dalend verloop zien. Dit duidt op een zwakke technische conditie. De zwakke B.O.B.-indicator suggereert dat NIO achterblijft bij de rest van de markt.

Aandeel NIO koers

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams