Chippers schitteren op Wall Street en de SOX-index steelt de show

Chippers schitteren op Wall Street en de SOX-index steelt de show

Amerikaanse aandelen doen het goed de afgelopen weken. Net zoals in Europa zijn vanaf de dieptepunten in oktober de nieuwe bodems gevormd. Daarmee hebben Amerikaanse aandelenindices de dalende trend verlaten en zijn op weg naar nieuwe hoogtepunten. De halfgeleidersector is de absolute ster van de show.

De Dow Jones wist sinds de low van 27 oktober op 32.297,92 punten ruim 8% op te lopen. De S&P 500 wist sinds de bodem van eind oktober rond 4.104 punten bijna 10% te herstellen. De Nasdaq Composite index is 12,5% opgelopen vanaf de bodem rond 12.543,86 van 26 oktober. Maar de show werd gestolen door de SOX. Die is na de bodem van 31 oktober rond 3.151 punten zo'n 18% opgelopen. 

Chippers doen het goed

Het zijn dus vooral halfgeleideraandelen die de kar op Wall Street trekken. Ik heb daar al eerder aandacht aan besteed. Ook YTD hebben chippers de leiding. De SOX is dit jaar bijna 50% in beurswaarde toegenomen. 

Macro-economisch op koers

De fraaie technische plaatjes komen macro-economisch niet onverwachts. Wall Street haalde recent inspiratie uit degelijke inflatiecijfers, wat tot een behoorlijke rentedaling heeft geleid. Daarnaast is het cijferseizoen tot nu toe over het algemeen succesvol. 

Vandaag bekijk ik de kortetermijnplaatjes van de Amerikaanse aandelenindices. 

Dow Jones heeft de dalende trend gebroken

De Dow Jones heeft de dalende trend verlaten. Het technische plaatje oogt redelijk. Thans staat de top rond 35.090,13 punten (van 31 augustus) onder druk. Deze vomrt slechts een tussentijdse horde. Na een uitbraak wordt 35.859,27 punten, de all-time high van begin 2022, het volgende opwaartse koersdoel.

Steun ligt rond 32.297,92 punten (bodem van 27 oktober).

De trenddraai wordt bevestigd door de opwaarts tenderende 26-dagenlijn (glooiende rode lijn).

dow jones index koers


De S&P 500 heeft weerstand 4.398,58 gebroken

Bij de S&P 500 wordt het technische beeld steeds positiever. Het technische plaatje verbeterde recent nadat de top van medio oktober rond 4.398 punten opwaarts werd doorbroken. Eerder al brak de US 500 de dalende trend. Met de doorbraak boven de voorgaande koerspiek is er opwaarts potentieel vrijgemaakt richting weerstand 4.639,35 punten (top van 29 maart 2022). 

Bij een daling onder steun 4.104,98 (bodem van 24 mei) treedt een verzwakking op. De trenddraai wordt bevestigd door de opwaarts tenderende 26-dagenlijn (glooiende rode lijn).

s&p 500 index koers


Nasdaq Composite index springt boven de horde rond 13.714,14

De Nasdaq Composite index heeft zowel de dalende trend als de top rond 13.714,14 punten (top van 12 oktober) gebroken, waarmee een technische verbetering is opgetreden.

De Nasdaq Composite index kan nu oplopen richting weerstand 14.446,55 (gevormd op 19 juli). Steun ligt rond 12.543,86 punten (bodem van 26 oktober). De opwaarts krullende 26-dagenlijn (glooiende rode lijn) valideert de draai in de markt.

nasdaq index koers


SOX-index is door de horde 3.596,78 gebroken

De SOX-index heeft eerst de dalende trend verlaten. De Amerikaanse halfgeleidersindex heeft vervolgens de horde 3.596,78 (gevormd op 12 oktober) genomen. De SOX nadert nu rap re top van eind juli rond 3.875,17 punten.

De steun ligt rond 3.151,00 punten (bodem van 31 oktober). De opwaartse draai van de SOX wordt bevestigd door de opwaarts krullende 26-dagenlijn (glooiende rode lijn).

Aandelenindex SOX chips koers

 

Nasdaq Transportation index laat de neerwaartse trend achter zich

De Nasdaq Transportation index komt er wat beter bij te liggen nu de dalende trend is verlaten. Indien de Transportation index er ook in slaagt om de dubbele weerstand tussen 6.158,62 (top 12 september) en  6.220,87 punten (top 30 augustus) te doorbreken, treedt een nieuwe verbetering op.

De eerstvolgende weerstand rond 6.652,48 punten is overigens al bijna bereikt. Van belang is dat steun 5.447,40 (bodem van 5 april) weet stand te houden.

De opwaarts krullende 26-dagenlijn (glooiende rode lijn) bevestigt de draai in de markt.

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams