vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Inflatiedaling komt nu echt in gevaar
Beeld: © iStock

Inflatiedaling komt nu echt in gevaar

Ik maak me ernstig zorgen over de inflatieontwikkelingen. Met name de sterke stijging van de energieprijzen kan voor problemen zorgen. Hoewel inflatie niet alleen door olie- en gasprijzen wordt bepaald, zou de inflatiedaling in gevaar kunnen komen.

De voedselprijzen gaan heftig op en neer, maar blijven technisch stabiel.

Een paar maanden geleden kwamen er al technische signalen aan het licht, die een bodem in de inflatie signaleerden:

Dit zijn de koersontwikkelingen van enkele belangrijke grondstoffen in de afgelopen maanden:

  • Brentolie is sinds eind juli bijna 28% gestegen van $72 naar $92
  • De Dutch TTF Gasfuture liep vanaf juni vanaf het jaarlow rond €22,85/MWh bijna 60% op naar nu €35,50/MW
  • De graanprijs is een bescheiden 5% opgelopen vanaf de bodem van 31mei rond $573,25 naar nu $596  
  • De prijs van sojabonen is vanaf de bodem op 2 juni rond $1.270,75 bijna 8% opgelopen
  • De Bloomberg Commodity index steeg vanaf de bodem van 12 juni rond $29,85 ruim 10% naar nu $32,91

De inflatiecijfers worden door beleggers nauwlettend in de gaten gehouden, want de ontwikkelingen zijn tegenstrijdig.  Zo is de Amerikaanse inflatie in augustus van 3,2% naar 3,7% gestegen, iets harder dan verwacht. Maar de kerninflatie zwakte conform de verwachting af van 4,7% naar 4,3%.

Donderdagmiddag heeft de Europese Centrale Bank de officiële rente op 4% gezet, het hoogste tarief sinds het bestaan van de bank. Het betreft de zogenoemde depositorente, dat is de rente die gewone banken betalen als ze geld stallen bij de ECB. Een hogere ECB-rente betekent normaal gesproken een hogere rente die banken vragen aan consumenten en bedrijven die geld willen lenen. 

In deze column bekijk ik enkele individuele grondstoffen, maar ik begin met de Bloomberg Commodity-index. Deze wereldwijde grondstoffenindex is technisch duidelijk bezig met een proces van bodemvorming. 

Bloomberg Commodity-index zet weerstand $32,81 onder druk

De Bloomberg Commodity-index blift in een proces van bodemvorming, er lijkt zich thans een draai af te tekenen. 

De neerwaartse trend is aan de bovenkant verlaten. De mogelijke hogere koersbodem signaleert weer aantrekkende vraag. Het technische plaatje verbetert indien weerstand 32,81 (gevormd op 21 april) wordt gebroken. Dan pas komt er meer opwaarts potentieel vrij en wordt 35,64 het volgende opwaartse koersdoel.

De iPath-Bloomberg Commodity index biedt steun rond 29,85 (bodem van 12 juni). 

De 200-dagenlijn van de Commodity-index (rode glooiende lijn) begint af te vlakken. Dit bevestigt de een verandering in het technische plaatje.

Grondstoffen koers prijs

Brent-olie weer in een bullmarkt

Technisch heeft Brent-olie de definitieve trenddraai gemaakt. 

Op de grafiek begint zich een stijgende trend te ontwikkelen nu er weer hogere bodems zichtbaar zijn. Eerst werd de dalende trend verlaten, de doorbraak boven de laatste koerspieken heeft vervolgens opwaarts potentieel vrijgemaakt richting weerstand $99,45 (gevormd op 11 november 2022).

Er ligt steun rond $81,57 (bodem van 24 augustus) verzwakt de olieprijs.

Bij Brent begint ook de 200-dagenlijn opwaarts te krullen terwijl de koers er weer boven beweegt. Dat geeft aan dat een trenddraai een feit is.

olieprijs 2023 Brent


Aardgas vormt een hogere bodem

Technisch vormt de aardgasprijs een eerste hogere bodem rond $2,47 (bodem van 25 augustus).

De gasprijs weet hiermee technisch te verbeteren. De potentiële hogere koersbodem op de grafiek signaleert aantrekkende vraag. Bij het verlaten van de dalende trend trad al een eerste verbetering op. Na een eventuele doorbraak en slotstand boven weerstand 2,97 (top van 11 augustus) komt er meer opwaarts potentieel vrij, mogelijk richting $5. 

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat nog een dalend verloop zien. Dit signaleert dat de technische conditie nog niet definitief gedraaid is. 

aardgas prijs 2023

 
Prijs van sojabonen beweegt zijwaarts

De prijs van sojabonen maakt een pas op de plaats, boven steun rond $1.270,75 (de bodem van 2 juni).

Kopers en verkopers houden elkaar in balans. Dit vertaalt zich op de grafiek in een zijwaarts koersverloop tussen steun 1.270,75 (bodem van 2 juni) en weerstand 1.580,75 (top van 28 juli). Na een uitbraak boven de weerstand wordt $1.784,00 het volgende opwaartse koersdoel.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde signaleert nog geen draai in het technische plaatje.

Soja prijs


Graanprijs legt dalende trend stil

De graanprijs zakt weer naar de bodem van 2 juni rond $573,25. Graan biedt technisch een neutraal beeld. 

De onderliggende dalende trend is nog niet gebroken. Een eventuele draai wordt pas bevestigd bij een doorbraak boven de weerstand van $797,50 (gevormd op 17 februari). Daarna kan graan naar de top van eind 2022 rond $949,75.

Van belang is dat de steun $573,25 (de bodem van 2 juni) weet stand te houden. 

graan prijs

Dutch TTF Gasfuture staat op het punt de weg naar boven in te zetten. 

De Dutch TTF Gasfuture lijkt te bodemen in de zone rond de langetermijn-steun €25/MWh. 

Nu het lange termijn technische plaatje gedraaid is, worden de signalen van bodemvorming bevestigd.  Op onderstaande grafiek van de Dutch TTF Gasfuture is bij de rode pijl, rond €25/MWh, zelfs al een eerste hogere bodem neergezet. 

Technisch kunnen we vaststellen dat de bodem is gezet rond de langetermijn-steun €25/MWh. Om de trenddraai definitief te maken moet eerst de top rond WS  gebroken worden.

Concluderend lijkt de Dutch TTF Gasfuture op het punt te staan weg naar boven in te zetten. 

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams