vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX opent beursweek vermoedelijk in het groen

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een klein uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent.

De AEX kende afgelopen week nog een volatiel handelsverloop, waarbij op maandag, dinsdag en woensdag terrein werd prijsgegeven, terwijl donderdag en vrijdag een herstelrally werd ingezet, met dank aan vooral een verhoging van het schuldenplafond in de VS en de vrijgave van een sterk Amerikaans banenrapport. Met een slot van 764,92 punten op vrijdag, verloor de AEX op weekbasis uiteindelijk 0,4 procent.

Uit cijfers van S&P Global kwam naar voren dat de Chinese dienstensector in mei een groeiversnelling liet zien, en dat gold ook voor de Japanse dienstensector. Later vandaag worden de inkoopmanagersindices voor de dienstensector in Europa en Amerika gepubliceerd. 

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs is de laatste handelsdagen van afgelopen week sterk opgeveerd en heeft hiermee de eerdere verzwakkingen ongedaan gemaakt. De future is opgevangen door de oplopende steunlijn en de bodem van 23 mei rond 751 punten. Inmiddels is een nieuwe aanval op de weerstand van de top van medio februari rond 775 punten ingezet.

 

 

Beursagenda

Het cijferseizoen is voorbij en het schuldenplafond is opgehoogd. Volgende week is ‘super central bank week’, omdat dan de Fed en de ECB beiden een rentebesluit nemen. Deze week zit hier tussenin. Het is dus stilte voor de storm.

Vandaag staat in het teken van de inkoopmanagersindexen voor de diensten. Vorige week stonden de cijfers voor de industrie op de rol en die duidden in Europa en de VS op krimp. Gaat dit ook gelden voor de dienstensector?

De Chinese en Japanse cijfers zijn al bekend gemaakt. Deze zijn wél goed. In China is de index van S&P Global gestegen van 56,4 naar 57,1 en in Japan van 55,4 naar 55,9. Een cijfer boven de 50 duidt op groei. Met name het Chinese cijfer is een opsteker, omdat wordt gevreesd dat de Chinese economie minder sterk herstelt dan eerder was verwacht.

Later vandaag volgen de Europese producentenprijzen en Amerikaanse fabrieksorders.

Morgen wordt uitgekeken naar de Nederlandse inflatie, Duitse fabrieksorders en Europese detailhandelsverkopen. Het aandeel NN Group gaat ex-dividend en RoodMicrotec belegt de jaarvergadering.

Woensdag komen de aandeelhouders van Air France-KLM bijeen. De macro-economische agenda is goed gevuld, met de Chinese en Amerikaanse handelsbalans, de consumptie van Nederlandse huishoudens en de Duitse industriële productie.

Donderdag komt het definitieve BBP van Japan en Europa over het eerste kwartaal. SPAC-aandeel Cabka belegt de jaarvergadering.

Vrijdag opent de Chinese autofabrikant Nio de boeken over het eerste kwartaal. Ook staan de Chinese consumenten- en producentenprijzen en de Nederlandse industriële productie op het programma. Verder belegt Fastned – waarvan de CEO overigens op de IEX Beleggersdag van 30 juni komt spreken – de jaarvergadering.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot