Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Is de inflatiedaling voorbij?

Is de inflatiedaling voorbij?
Beeld: iStock

In Europa is de inflatie over z´n hoogtepunt heen. Uit recente cijfers van Eurostat bleek dat inflatie in de eurozone in juni duidelijk is gedaald.

Dat de inflatie op z'n retour is heb ik hier sinds medio 2022 meerdere malen besproken. Maar inflatiecijfers lopen doorgaans achter de feiten aan.

Ik zie thans juist een tegenovergestelde ontwikkeling aan de horizon, namelijk weer oplopende grondstofprijzen, met hogere consumentenprijzen als gevolg; zeker nu bij de belangrijkste grondstoffen de neergaande tendens ten einde lijkt te komen.

Over de gehele linie zijn de grondstofprijzen recent weer fors opgelopen. In sommige gevallen, zoals bij olie, gas en graan, zijn technisch de dalende trends zelfs gebroken. Begin vorige maand gaf ik al aan dat technische signalen een bodem in de inflatie signaleerden:

Rode stormvlag ligt wel klaar

Sindsdien hebben enkele grondstoffen forse rallies gemaakt:

  • Brentolie is de afgelopen weken ruim 15% gestegen van $72 naar $83,50
  • De Dutch TTF Gasfuture is vanaf steun €25/MWh zo´n 30% opgelopen naar nu €33/MW
  • De graanprijs is 20% opgelopen vanaf de bodem van 13 juli rond $622 naar nu $745
  • De prijs van sojabonen is vanaf de bodem op 2 juni rond $1.270,75 bijna 20% opgelopen
  • De Bloomberg Commodity index is vanaf de bodem van 12 juni rond $29,85 ruim 10% opgelopen naar nu $33

Het is het nog te vroeg om een inflatiestijging te voorspellen. Maar technisch staat wel vast dat er er een bodem in de inflatiedaling is gelegd. Nu grondstofprijzen zo hard oplopen leggen we de rode stormvlag wel klaar.

Stijgende inflatie ligt op de loer

Voor de komende maanden zie ik het volgende op het inflatiepallet:

  • Het na-ijleffect van de gedaalde grondstofprijzen is grotendeels in het inflatiepeil verwerkt
  • Technisch geven de gestegen grondstofprijzen het einde van de inflatiedaling aan
  • Nu de grondstoffenprijzen weer fors oplopen ligt een stijgende inflatie op de loer

In deze column bekijk ik enkele belangrijke grondstoffen, maar ik begin met de Bloomberg Commodity-index. Deze wereldwijde grondstoffenindex is technisch duidelijk bezig met een proces van bodemvorming. 

Bloomberg Commodity-index laat dalende trend achter zich

De Bloomberg Commodity-index is bezig met bodemvorming. 

Nadat de wereldwijde grondstoffenindex een imposante daling achter de rug heeft, lijkt zich thans een draai af te tekenen. De iPath-Bloomberg Commodity index heeft recent de dalende trend gebroken.

Dit signaleert dat de verkoopdruk in de grondstoffenmarkten afneemt. De mogelijke hogere koersbodem geeft aan dat de kopers terugkeren. Een verdere verbetering in het technische beeld treedt op bij een doorbraak en slotstand boven de weerstand van 32,81 punten (gevormd op 21 april).

Dat zou de verbetering bevestigen en opwaarts ruimte vrijmaken. Belangrijk is wel dat de steun van 29,15 (de bodem van 2 juni) intact blijft. 

De 200-dagenlijn van de Commodity-index (rode glooiende lijn) lijkt het dalende verloop af te vlakken. Dit bevestigt de een verandering in de technische conditie.

Grondstoffen koers prijs

Brent-olie zet downtrend onder druk

Technisch laat de prijs van Brent-olie de dalende trend achter zich. Ook hier is de definitieve trenddraai nog niet gemaakt. Zolang lagere toppen op langere termijn nog steeds verkoopdruk aangeven, is voorzichtigheid echter geboden. 

Technisch moet eerst de weerstand rond $88,99 de (top van 27 januari) breken om de weg naar boven te klaren. In eerste instantie kan olie dan naar $99,45 (de top van 11 november 2022).

Er ligt steun rond $66,72 (de bodem van 3 december 2021). 

Bij Brent begint de 200-dagenlijn te stabiliseren terwijl de koers er weer nipt boven breekt. Dat geeft aan dateen trenddraai in de maak is. 

olieprijs 2023 Brent


Aardgas is bezig met bodemvorming

Technisch maakt de aardgasprijs pas op de plaats boven de steun rond $2,01 (de bodem van 7 april). Sinds deze bodem is de aardgasprijs stabiel gebleven. 

De top daarna rond $2,82 (op 3 maart) moet gebroken worden om de verkoopdruk af te schudden. De volgende weerstand bevindt zich pas op $7,34 (de top van 2 december 2022). Er ligt een tussenliggende horde net iets rond $5 (dikke rode lijn).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat nog een dalend verloop zien. Dit signaleert dat de technische conditie nog niet gedraaid is. 

aardgas prijs 2023

 
Prijs van sojabonen oogt stabiel

De prijs van sojabonen maakt een pas op de plaats. Recent noteerde de koers steun rond $1.270,75 (de bodem van 2 juni): het laagste punt sinds eind 2021.

Sojabonen bewegen zijwaarts, met weerstand op $1.568 (de top van 30 juni). Dit signaleert een evenwicht tussen kopers en verkopers. Na een uitbraak boven de weerstand van $1.568,00 wordt $1.784,00 het volgende opwaartse koersdoel.

De vlakke tendens van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde signaleert een neutrale technische conditie.

Soja prijs


Graanprijs legt dalende trend stil

De graanprijs noteerde op 2 juni rond $573,25 het laagste punt sinds eind 2020. Graan komt er technisch iets minder negatief bij te liggen nu de dalende trend is gebroken.

De mogelijke hogere koersbodem rond $622 van 13 juli signaleert de eerste gretige kopers. De verbetering wordt bevestigd bij een doorbraak en slotstand boven de weerstand van $797,50 (gevormd op 17 februari). Daarna kan graan naar de top van eind 2022 rond $949,75.

Van belang is dat de steun $573,25 (de bodem van 2 juni) weet stand te houden. 

graan prijs

Dutch TTF Gasfuture veert op vanaf langetermijn-steun €25/MWh

De Dutch TTF Gasfuture lijkt te bodemen in de zone rond de langetermijn-steun €25/MWh. 

Hoewel het lange termijn technische plaatje nog niet definitief gedraaid is, zijn er wel signalen van bodemvorming. Op onderstaande grafiek van de Dutch TTF Gasfuture is bij de rode pijl, rond €25/MWh, zelfs al een mogelijke eerste hogere bodem in de maak. Dat zou dan de eerste hogere bodem zijn die sinds de vrije val wordt gevormd.

Indien we de signalen volgen die de toppen hebben achtergelaten, dan is de trenddraai nog niet gemaakt. In elk geval nog niet consistent. Sinds de hoogste top bij B, zijn er twee lagere toppen gevormd bij C en D. 

Concluderend stel ik wel vast dat er rond de langetermijn-steun €25/MWh sprake is van stabilisatie. Om de trenddraai definitief te maken moet eerst de top rond D bij €40/MWh gebroken worden.

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 6
  2. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 50
  3. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79

Gerelateerd

Reacties

100 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Raymn 26 juli 2023 11:18
    Precies, de olieprijzen zijn behoorlijk gestegen in Q2, dat is slecht voor de inflatie. Kan heftig worden vanavond, de markt rekent op 1 renteverhoging dit jaar. Als het er meerdere worden, dan wordt het diep rood; de grote beleggers staan al aan de zijkant om bij de daling te kopen.

    quote:

    adritromp schreef op 26 juli 2023 11:11:

    Als de inflatie weer gaat stijgen ben ik benieuwd wat ze met de rente gaan doen in augustus/september
  2. forum rang 5 adritromp 26 juli 2023 11:43
    quote:

    Newg77 schreef op 26 juli 2023 11:31:

    [...]

    volgens mij hebben ze dan geen keuze dan moeten ze wel
    grondstofprijzen lijken ook weer de weg omhoog te hebben gevonden
    En dan blijven mensen maar roepen dat de beurs vooruitkijkt :) ze geloven nog steeds in renteverlaging in 2024. Dat gebeurd alleen als de boel is ingestort
  3. forum rang 5 adritromp 26 juli 2023 11:44
    quote:

    Raymn schreef op 26 juli 2023 11:18:

    Precies, de olieprijzen zijn behoorlijk gestegen in Q2, dat is slecht voor de inflatie. Kan heftig worden vanavond, de markt rekent op 1 renteverhoging dit jaar. Als het er meerdere worden, dan wordt het diep rood; de grote beleggers staan al aan de zijkant om bij de daling te kopen.

    [...]
    Het geld raakt toch wel eens op om bij te kopen?
100 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links