Instroom van vers kapitaal richting aandelen blijft op peil
Beeld: iStock

Instroom van vers kapitaal richting aandelen blijft op peil

De AEX nadert de hoogste stand van dit jaar. De hoogste slotstand van 2023 ligt op 774,72, van 16 februari. Het intraday high van die dag lag rond 777,58.  De beurs is niet overbought en laat nog steeds hogere bodems zien. Bovendien is er de afgelopen weken veel gekocht, waarbij vers kapitaal de markt is ingestroomd.

Kortom, technisch is er weinig om de markt ervan te weerhouden door te stoten. Op het fundamentele front is er uiteraard van alles, zoals het gedoe om het schuldenplafond in de VS. 

De instroom van kapitaal kunnen we in afleiden uit de sterke stijging van de moneyflow, die deze week het hoogste punt van de afgelopen 2 jaar heeft bereikt. De krachtige moneyflow-indicator signaleert dus een blijvend verse stroom geld richting Nederlandse aandelen. Onderaan deze blog leg ik het principe van de moneyflow-indicator uit.

De Nederlandse beurs is de afgelopen 3 dagen blijven hangen rond het topje van begin april rond 769,14 punten, zonder het uptrendje van de maand mei geweld aan te doen. 

Positieve ondertoon op wat langeretermijn 

Ik heb het hier al vaker aangegeven dat de positieve ondertoon op wat langeretermijn volledig intact is. Vanaf het low van begin januari rond 688,24 punten heeft de AEX, met een stijging van ruim 78 indexpunten, dus  een herstel van ruim 11%, een fraai opwaarts trendje afgetekend. Daarmee zou de Nederlandse aandelenmarkt vooruit  lopen op een doorbraak van die weerstand. 

De positieve houvast die het technische plaatje biedt (op wat langere termijn dus) is de serie hogere bodems: na het low op 611,74 punten van medio oktober is er begin november een hogere dip gevormd rond 654,83 punten, gevolgd door de bodems op 688,24 (eind december), 710,89 punten (medio maart) en 745,26 (begin mei). 

Vandaag bekijk ik de recente aarzeling van de AEX, alsmede de zeer sterke moneyflow-indicator.

De AEX-index klopt aan bij de weerstand 769,14.

De AEX-index heeft binnen de neutrale trend de weerstand 769,14 (gevormd op 12 april), bereikt.  Het technische plaatje van de Nederlandse beurs lijkt te verbeteren nu er weer een hogere koersbodem wordt gevormd rond 745,26 (bodem van 22 maart). Dit is een signaal dat duidt op aantrekkende vraag onder beleggers. 

Er kan een nieuwe opwaartse trend worden ingezet indien de Nederlandse beurs boven weerstand weet te breken. Dan mag men verdere koersstijging verwachten. 

De AEX-index aarzelt thans wat, zij het nog binnen het steile opwaartse trendje. Er is dus weinig technische schade op de AEX. 

 

AEX koers

Er stroomt nog steeds vers kapitaal richting aandelen

De moneyflow-indicator blijft krachtig opwaarts gericht. de recente top markeert tevens de hoogste stand in ruim 2 jaar. Dit signaleert dat de instroom van nieuw kapitaal richting de Nederlandse aandelenbeurs hoog blijft.

Er wordt in de recente aarzeling van de Nederlandse beurs dus geen kapitaal aan de Nederlandse beurs onttrokken. 

AEX geld instroom

Duiding moneyflow

De moneyflow moet altijd vergeleken worden met het verloop van de AEX index en kent verschillende standen:

  • Beurs omhoog met hoge omzetten: de moneyflow stijgt. De opmars van de beurs wordt gevalideerd, dus er is instroom van vers kapitaal.
  • Beurs omhoog met lage omzetten: de moneyflow blijft achter. De opmars van de beurs wordt niet ondersteund door omzetten, dus geen instroom van vers kapitaal.
  • Beurs omlaag met hoge omzetten: de moneyflow daalt. De zwakke beurs wordt bevestigd door hoge omzetten, dus uitstroom van kapitaal.
  • Beurs omlaag met lage omzetten: de moneyflow blijft stabiel. De zwakke beurs wordt niet bevestigd door hoge omzetten, dus geen uitstroom van kapitaal.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt.

Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.

Wat houdt moneyflow of geldstroom in?

De moneyflow is een indicator die de verborgen koopkracht (of verkoopdruk) kan blootleggen. Deze indicator is afgeleid van het volumeverloop.

Zo geeft de moneyflow-indicator van de AEX de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. Op de TA-desk van IEX houden we van elk individueel aandeel de moneyflow bij.

De geldstroom is voor het eerst beschreven door Joseph Granville. Hij noemde deze indicator On Balance Volume, in zijn boek 'New Key to Stock Market Profits'. De moneyflow die de analisten van Tostrams gebruiken is direct afgeleid van de On Balance Volume van Granville.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag van de AEX cumulatief verwerkt.

Hoe wordt de moneyflow berekend?

Deze indicator geeft dus het volumeverloop weer. Het volume van een positieve dag (indien de AEX hoger sluit dan de dag ervoor) wordt bij de cumulatieve waarde van de indicator opgeteld en bij een negatieve dag (indien de koers lager sluit dan de dag ervoor) ervan afgetrokken.

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams