vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Beurs maakt zich op voor nieuwe stijgingsfase

Beurs maakt zich op voor nieuwe stijgingsfase

De beurs in Amsterdam wist aan het einde van afgelopen week goed te herstellen en heeft hiermee de verzwakkingen van het begin van vorige week geneutraliseerd. Het langetermijn-technische beeld blijft hierdoor op peil en de gematigd positieve visie mag worden gehandhaafd. 

Zowel de kwartaalcijfers als de macro-economische ontwikkelingen hebben het technische beeld niet doen verzwakken en geven geen aanleiding onze visie aan te passen. De Nederlandse beurs ligt er technisch dan ook prima bij en zowel bij de AEX-, de AMX- als de ASCX-index zien we de eerste signalen dat een nieuwe opwaartse impuls aanstaande is.

AEX-index

De index van de 25 zwaarste wegers in Amsterdam weet het patroon van hogere toppen en bodems intact te laten. De opgaande fase is wel even stil komen te liggen, maar dit heeft nog niet tot een technische verzwakking geleid. De AEX-index consolideert momenteel onder de weerstand rond 772 punten, maar beweegt nog netjes boven haar 200-daags gemiddelde. Dit bevestigt de positieve technische conditie van de index.

Nu de index wederom boven de voorgaande koersbodem lijkt te worden opgevangen, kan een nieuwe aanval worden ingezet op de weerstand. Een doorbraak is noodzakelijk om de opwaartse fase een nieuwe impuls te geven. Het volgende richtpunt wacht dan op het all-time high rond 829 punten.

 

 

 

AMX-index

De index van de 25 middelgrote beursgenoteerde bedrijven in Amsterdam heeft de afgelopen maanden wat meer terrein moeten prijsgeven, maar heeft het cruciale steunniveau van de laatste koersbodem intact gelaten. De afgelopen weken stuitert de AMX op en neer boven de steun rond 908 punten, die de index toch duidelijk weet op te vangen. Vanaf dit niveau zou de index een nieuwe opgaande beweging in kunnen zetten om via de laatste top rond 1.040 punten op te lopen richting uiteindelijk de weerstand van de oude toppen van 2021 en 2022 rond 1.115 punten.

De AMX-index beweegt rond haar 200-dagenlijn wat wijst op een neutrale technische conditie. Een terugkeer boven het 200-daags gemiddelde is nodig om het plaatje weer te verbeteren.

 

 

ASCX-index

De index van de 25 kleinere beursfondsen op het Damrak is de afgelopen maanden nauwelijks wat opgeschoten, maar lijkt op het punt te staan om nieuwe richting te kiezen. De ASCX-index beweegt al sinds begin dit jaar per saldo zijwaarts rond haar 200-daags gemiddelde en de uitslagen worden steeds kleiner. Dit heeft geleid tot de vorming van een driehoeksformatie.

Na de recente test van de onderzijde van deze driehoek is de index nu weer op weg naar de bovenkant. Weet de ASCX-index de dalende toppenlijn te doorbreken, dan klaart het langetermijnbeeld verder op en kan een nieuwe opgaande fase worden ingezet richting de oude toppen rond 1.462 punten.

 

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot