vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Olieprijs blijft binnen downtrend
Beeld: iStock

Olieprijs blijft binnen downtrend

Olieprijzen zijn naar het laagste niveau sinds eind maart gedaald. Zowel Brent als WTI (Light Sweet) verloren in korte tijd ruim 16%.

Volgens analisten is de olieprijs gedaald omdat de Amerikaanse aandelenmarkt onderuit ging. Olie zit ook in de problemen omdat de Amerikaanse bankencrisis de economische vooruitzichten op scherp zet, waardoor we sneller dan verwacht in een recessie kunnen belanden. Olie heeft dan ook te lijden onder zwakkere vooruitzichten voor China en de VS, de twee grootste economieën van de wereld.

Deze felle daling is opvallend, want pakweg een maand geleden schoot de olieprijs nog omhoog, toen olieproducenten, bekend als OPEC+, de olieproductie flink verlaagden. 

Begin april dacht de markt dat OPEC+ de prijs van Brent niet onder de $80 per vat wilde laten zakken. Maar het kan verkeren, want Brent staat deze weekop $72 per vat en WTI (Light Sweet) op $68,65 per vat. Het neerwaartse trendkanaal, waar de olieprijs al ruim een jaar in beweegt, heeft zijn geldigheid dus bewezen. Ik wees daar begin april al op.

Deze keer bekijk ik de langetermijngrafieken van ruwe olie.

Brentolie is binnen de dalende trend gebleven

De trend van de olieprijs maakt op korte termijn pas op de plaats. Maar afgezien hiervan is de lange trend neerwaarts gericht, met steun op $66,72 (bodem van 3 december 2021). De lagere koerspieken signaleren nog steeds verkoopdruk boven de markt.

Brent laat rond $88,99 (top van 27 januari) weerstand zien.

De dalende tendens van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde wijst op een negatieve technische conditie.

olieprijs 2023 Brent

WTI is afgeketst op de bovenzijde van het dalende trendkanaal

De prijs van Light Sweet (WTI) fluctueert binnen op de korte termijn binnen een horizontaal koerspatroon met steun op $64,41 (bodem van 24 maart) en weerstand op $83,56 (top van 14 april). Uitbraak buiten de neutrale bandbreedte zal meer duidelijkheid geven omtrent het verdere koersverloop.

Op wat langere termijn is de trend met lagere toppen nog duidelijk neerwaarts gericht. 

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van Light Sweet laat een neerwaarts verloop zien, terwijl de koers steeds op deze lijn is afgeketst. Dit wijst op een negatieve technische conditie.

olieprijs 2023 WTI

 

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams