vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX herstelt wat

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,4 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 1,9 procent lager op 744,31 punten.

Ook de beurzen elders in Europa wachten een hogere opening in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve vanavond, en die van de Europese Centrale Bank op donderdag. De markt gaat voor vandaag uit van een renteverhoging door de Fed met 25 basispunten tot een bandbreedte van 5,00 tot 5,25 procent. Vooralsnog wordt er geen rekening gehouden met meer verhogingen na deze week. 

Op dinsdag sloot Wall Street nog scherp lager, vanwege aanhoudende zorgen over regionale Amerikaanse banken, het Fed-rentebesluit en het schuldplafond in de VS.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam is gisteren hard teruggevallen tot aan de steu rond 741 punten en heeft deze nog nipt intact weten te laten. De koers is opgevangen door de steun en veert wat op. Toch blijft het beeld wat broos nu er een mogelijke lagere koerstop wordt gevormd.

Indien de steun alsnog wordt gebroken, zal het technisch plaatje verder verzwakken en komt er ruimte vrij voor een grotere correctie. Zolang de steun echter intact is, kan het neutrale koersverloop, tussen 741 punten aan de onderzijde en 762 punten aan de bovenkant, worden voortgezet.

 

 

Overig nieuws

ECB nadert piek in rentepeil

De inflatie wil nog nauwelijks naar beneden. Toch begint het rentebeleid van de ECB zijn vruchten af te werpen. De bedrijvigheid neemt zienderogen af. Volgens analisten komt de piek in het rentepeil snelt dichterbij. Banken zagen in het eerste kwartaal de grootste afname van de vraag naar bedrijfskredieten sinds de kredietcrisis. Huishoudens vragen ook minder vaak een hypotheek aan. Komende donderdag vergadert de ECB weer over de rente. De verwachting is er dat er een kwart procent bij komt. (FD)

VS kruipen tegen schuldplafond aan

De VS dreigen al op 1 juni het schuldplafond te bereiken. Daarom moet het Congres snel kijken naar maatregelen om het plafond te verhogen of op te schorten. Een wanbetaling zou volgens minster van financiën Yellen ongetwijfeld een recessie veroorzaken. Biden gaat op 9 mei met de leiders van het Congres in gesprek. De Republikeinen zullen in ruil voor hun stem bijvoorbeeld een streep willen zetten door het plan om studieschulden kwijt te schelden. (FD - Telegraaf)

Chipdip NXP van korte duur

Chipproducent NXP heeft ook last van de chipdip, maar het denkt dat de dip maar van korte duur is. In het eerste kwartaal vielen omzet en winst lager uit. De omzet viel 0,5% lager uit dan een jaar geleden. De operationele winst daalde met 5%. Het afgelopen jaar was juist een recordjaar. NXP verwacht in het tweede kwartaal weer groei. (FD - Telegraaf)

Damrak: Wat gaat de rente doen?

Beleggers vragen zich af wat er met de rente gaat gebeuren. Een afwachtende houding sloeg gisteren toch om en de AEX gleed weg in het rood om 1,9% lager te eindigen. Slechts drie bedrijven hielden de voeten droog, Besi (2,3%), ASMI (1,5%) en Ahold Delhaize (0,7%). Onderaan eindigde Relx (-5,4%), in gezelschap van Wolters Kluwer (-4,8%) en Shell (-4,7%). In de Midkap waren wat meer stijgers te vinden, onder aanvoering van Galapagos (5%) en Fugro (3,6%).

Wall Street: Klappen voor regiobanken

Ook Wall Street leverde de winsten in en sloot lager. De Dow Jones en de Nasdaq verloren beiden 1,08%. De S&P500 daalde 1,16%. Vooral regiobanken zaten in de hoek waar de klappen vielen. De rust lijkt toch nog niet te zijn weergekeerd na de overname van First Republic door JPMorgan Chase. Beleggers vrezen ook een massale uitstroom bij andere regiobanken. PacWest verloor 27,8% en Western Alliance daalde 15,2%. Icahn Enterprises kelderde 20% nadat het een doelwit is geworden van shortseller Hindenburg vanwege opgeblazen waarderingen van activa. Morgan Stanley (-1,87%) wil dit kwartaal 3000 banen schrappen. Ook Goldman Sachs (-2,1%) en Citigroup (-2,7%) stonden onder druk.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot