vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Herstelfase stilgelegd

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting lager van start. Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,3 procent.

In aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve sloot de AEX woensdag juist nog 0,8 procent hoger op 741,80 punten. In lijn met de verwachting verhoogde de Amerikaanse centrale bank de federal funds rate met 25 basispunten naar een bandbreedte van 4,75 tot 5,00 procent. De grootste verrassing kwam uit de dot-plot van de Amerikaanse centrale bank, die suggereert dat de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank het einde lijken te naderen.

Op Wall Street leverden de hoofdindices woensdagavond hun winsten in na de vrijgave van het rentebesluit, om vervolgens scherp lager te sluiten. Hoofdgraadmeter S&P 500 noteerde bij de slotzoemer 1,7 procent in het rood. Vanochtend noteren de futures op de hoofdindex wel weer ruim een half procent in het groen. Het beeld op de Aziatische beurzen is daarnaast vanochtend verdeeld.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs is gisteravond na de reguliere handel in de rode cijfers gedoken. Hierdoor is de herstelfase van de afgelopen dagen onder druk komen te staan. Toch lijkt de schade mee te vallen.

De future heeft de eerste steun van de hogere koersbodem van dinsdag getest en deze heeft vooralsnog stand gehouden. Zolang de future hierboven beweegt, is de technische schade beperkt. Een doorbraak onder deze steun rond 735,15 zal het beeld verder doen verzwakken en ruimte vrijmaken voor een grotere correctie.

De eerste weerstand wacht nu rond de oude bodems op 748 punten. Pas hierboven zal het beeld verder opklaren en kan het herstel verder vorm krijgen.

 

 

Overig nieuws

Particuliere beleggers verkopen hun huurhuizen

Minister De Jonge wil de huren van 150.000 woningen verlagen. Dat zet vastgoedbeleggers ertoe aan om hun huurhuizen in de verkoop te doen. Door de gedwongen verlaging van de huur valt er nog maar weinig aan het vastgoed te verdienen. Het kabinet wil de gereguleerde huursector optrekken tot zo’n 1100 euro. De minister wil op die manier huren betaalbaar houden en excessen voorkomen. Beleggers denken dat hij zichzelf in de voet schiet met zijn huurregels. Door de verkopen van beleggers krimpt de huursector en door die schaarste zullen de huren van vrije sectorwoningen nog meer stijgen. (FD)

Fed neemt kleine rentestap

De onrust in de bankensector heeft de Federal Reserve er niet van weerhouden om de rente in de VS te verhogen. De rente werd verhoogd met 25 basispunten naar een bandbreedte van 4,75% tot 5%. Het lijkt erop dat er daarna nog maar één renteverhoging komt en dat in 2024 de rente weer iets lager zal liggen. De markt rekent op een beleidsrente eind december van 4,25%, ofwel omdat de bankencrisis erger wordt, of omdat er een recessie komt en de Fed gedwongen is de rente weer te verlagen. Powell verzekerde dat al het spaargeld in het Amerikaanse bancaire systeem veilig is, er is genoeg liquiditeit beschikbaar voor de banken. (FD - Telegraaf)

Bankrun gaat nu sneller dan ooit

Experts zijn verbaasd over de snelheid waarmee vandaag de dag geld wordt weggehaald bij banken, zelfs als de indicatoren nog goed zijn. Liquiditeitsrisico’s zijn lange tijd een ondergeschoven kindje geweest in het bankentoezicht. Sinds 2008 hebben banken veel hogere buffers, maar de snelheid waarmee een bankrun ontstaat, maakt experts ongerust. Zij pleiten voor strengere liquiditeitsregels. De vluchtigheid van het kasgeld dwingt banken om anders te kijken. (FD)

Damrak sluit in het groen

De AEX sloot gisteren 0,8% hoger, met Prosus (2,8%) als aanvoerder. Unilever (1,9%) en Heineken (1,3%) behoorden eveneens tot de stijgers. Financials bevonden zich in de achterhoede. Aegon (-3%) leverde het meeste in, ASR daalde 1,9% en NN 1,6%. In de Midkap blonk TKH Group (5,8%) uit. Het kreeg een koesdoelverhoging van ING. WDP (-3,2%) verloor daar het meeste.

Wall Street: Fed rood

Beleggers hadden de renteverhoging met 25 basispunten wel ingecalculeerd, maar niet de opmerkingen van de Fed dat de rente dit jaar nog verder omhoog kan gaan, als dat nodig blijkt. Het zette de aandelenmarkten onder druk. De Dow Jones sloot 1,6% in het rood, de S&P500 daalde 1,7% en de Nasdaq gaf 1,6% prijs. De resultaten van Nike vielen tegen. Boeing maakte een duikvlucht door kwaliteitsproblemen bij de leverancier van de brandstoftank voor de 767.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot