vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Special: Beleggen in de energietransitie

Special: Beleggen in de energietransitie

De hype om te beleggen in aandelen van bedrijven die meehelpen aan een beter klimaat lijkt achter ons te liggen. Of bieden aandelen als Tesla, Alfen en Nordex binnenkort weer nieuwe kansen? De groene ETF heeft het technisch lastig en mist power. 

Nordex op volle toeren

Nordex is een Duits bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling, productie en verkoop van windturbines. De koers van Nordex heeft vanaf begin 2021 flink onder druk gestaan, maar vanaf oktober 2022 draaide het sentiment. Hierdoor is de koers in enkele maanden tijd verdubbeld en heeft een stijgende trend vorm gekregen. Hogere toppen en bodems wijzen inmiddels op aanhoudende vraag. 

 

 

De afgelopen weken maakte de koers even pas op de plaats, maar dit doet vooralsnog niets af aan het positieve technische plaatje. We verwachten dat Nordex binnenkort de stijgende fase een nieuwe impuls kan geven. De stijgende trend kan dan worden voortgezet richting het langetermijnkoersdoel rond €18,73. Deze weerstand wordt gevormd door de top van begin 2022. 

Zowel de 200-dagenlijn als de B.O.B.-indicator zijn opwaarts gericht. Dit bevestigt het positieve beeld en wijst op een sterkere prestatie van Nordex ten opzichte van de brede Duitse markt.

 

Batterij Tesla raakt leeg

Tesla nadert, na een herstel van bijna 115% in de afgelopen maanden, een belangrijke weerstandszone. Dit lijkt het einde van de rally. Het aandeel heeft eind vorig jaar een grote topformatie neerwaarts afgerond, waarna er een dalende trend werd ingezet. 

 

 

De autobouwer is nu weer aanbeland bij de oude steunlijn, die momenteel als weerstand terugkeert. Met deze imposante herstelbeweging lijkt Tesla aan het einde van zijn actieradius gekomen. De opwaartse fase krijgt enkel een nieuwe impuls als de laatste koerstop wordt gebroken. Verdere koersstijgingen mogen dan verwacht worden. 

Het patroon van lagere toppen en bodems dat eind 2021 werd ingezet, is echter nog intact. Dit houdt in dat de langetermijnverkoopdruk nog altijd niet is opgedroogd en er rekening moet worden gehouden met een nieuwe fase van dalende koersen. Daarnaast beweegt Tesla ook nog onder het 200-daags gemiddelde, wat de zwakke (langetermijn) technische conditie bevestigt. De eerste steun wacht rond $101,81.

 

Alfen in de spaarstand

Alfen is een toonaangevend bedrijf op het gebied van energieoplossingen in Nederland. Het biedt een breed scala aan producten en diensten aan, waaronder energieopslagsystemen, laadpalen voor elektrische voertuigen, transformatorstations en slimme energienetwerken. 

 

 

Het aandeel heeft in 2020 een enorme koersexplosie doorgemaakt, maar is de laatste jaren per saldo wat stilgevallen. De sterk opgaande trend is overgegaan in een meer gematigd stijgende fase waarbij toppen en bodems meer in elkaar overlopen. Momenteel zakt Alfen richting de onderzijde van het brede trendkanaal, nu rond €70. Hier moet de koers opgevangen worden om verdere verzwakking te voorkomen. 

Pas als de koers hier steun kan vinden en de correctieve fase weet af te breken, zal het beeld weer wat opklaren. Zolang de koers echter onder het 200-daags gemiddelde beweegt, adviseren we voorzichtig te blijven. De B.O.B.-lijn van Alfen beweegt neerwaarts, wat een zwakkere prestatie van het aandeel ten opzichte van de brede markt signaleert.

 

Global Clean Energy ETF mist power

Tegen de achtergrond van de maatschappelijke discussie over klimaat, alternatieve energie en duurzame voedselproductie zou een beleggingsuitdaging kunnen liggen. Toch bieden deze thema’s de laatste tijd geen beleggingssucces. Vrijwel alle gerelateerde trackers hebben ondermaats gepresteerd. 

 

 

Ook de iShares Global Clean Energy ETF (ISIN-code: IE00B1XNHC34) weet niet te overtuigen. Deze groene ETF beweegt al geruime tijd binnen een zijwaarts koerspatroon. Binnen de neutrale bandbreedte verliest de ETF echter aan kracht. Recent is de korte herstelbeweging naar onderen verlaten, wat signaleert dat verkoopdruk weer toeneemt. De steun ligt rond €10 (bodem van eind 2022). Weerstand ligt op €11,42 (top van 20 januari). 

Bij de Global Clean Energy ETF beweegt de 200-dagenlijn vlak. Dit signaleert een neutrale technische conditie. De B.O.B. loopt neerwaarts en geeft aan dat de ETF slechter presteert dan de rest van de markt. We adviseren daarom voorlopig deze ETF nog even te mijden.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot