vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX zet herstel voort

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag in het groen van start. Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van bijna één procent. 

Donderdag koerste de AEX index al anderhalf procent hoger naar 727,06 punten. De ECB verhoogde gisterenmiddag de rente met 50 basispunten, hetgeen door beleggers na enige twijfel als een positief signaal werd beschouwd. 

Op Wall Street won hoofdgraadmeter S&P 500 donderdagavond zelfs 1,8 procent, na onder meer een kapitaalinjectie voor First Republic Bank door een groep grote Amerikaanse banken. Amerikaanse beleggers kijken nu vooruit naar het rentebesluit van de Federal Reserve van volgende week woensdag, waarbij ook hier beleggers zich afvragen of de centrale bank zich in zijn strijd tegen inflatie zal laten afleiden door de stress in de financiële sector. 

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs is door het sterke herstel van gisteren uit de dalende trend gebroken. Het technisch beeld is hierdoor wat opgeklaard. De ergste verkoopdruk lijkt even achter ons te liggen en langzaam kunnen we verder omhoog kijken. De eerste serieuze weerstand wacht nu rond 747 punten, waar de oude bodems van afgelopen maand liggen.

Steun ligt op de recente bodems rond 716 punten. Voorlopig mag een meer neutraal koersverloop worden verwacht tussen deze steun en de weerstand 747 punten.

 

 

Overig nieuws

ECB verhoogt rente, is nu de piek bereikt?

Ondanks de onrust op de financiële markten heeft de ECB de rente met 50 basispunten verhoogd tot 3%. Sommige analisten hielden rekening met een kleinere rentestap, maar de ECB hield vast aan de ingezette koers. Anders blijft de inflatie te lang te hoog, zei Lagarde. De centrale bank houdt de marktontwikkelingen scherp in de gaten en staat klaar om in te grijpen om de prijs- en financiële stabiliteit te handhaven. Wel matigde de ECB de toon. Er zijn geen nieuwe rentestappen meer in het vooruitzicht gesteld. Volgende rentestappen zijn afhankelijk van binnenkomende data en worden per keer beoordeeld. (FD - Telegraaf)won 3,4 procent. Aperam daalde 1,6 procent.

Bankman-Fried ontving 2,2 mrd dollar

De afwikkeling van het faillissement van FTX is in volle gang. Uit documenten blijkt dat oprichter en topman Sam Bankman-Fried in totaal 2,2 mrd dollar heeft ontvangen van aan FTX gelieerde entiteiten. De cryptobeurs viel vorig jaar om toen twijfels ontstonden over de betrouwbaarheid en klanten massaal hun tegoeden weghaalden. Bankman-Fried wordt ervan verdacht belegd te hebben met de tegoeden van klanten. (FD)

Bij Credit Suisse keert rust weer

Na ruimhartige steun van de Zwitserse centrale bank is de aandelenkoers van Credit Suisse weer gestegen. Ook de obligatiekoersen laten zien dat de ingreep rust bracht. Maar ondanks de 50 mrd Zwitserse frank zijn de problemen nog niet de wereld uit. De afgelopen 12 maanden daalde de aandelenkoers met bijna 72%. Het geld gebruikt de geplaagde Zwitserse bank onder meer om eigen obligaties terug te kopen. Alleen op de derivatenmarkt liet de premie voor vijfjaars-cds ziet dat nog niet al het wantrouwen weg is. Dat is een signaal dat de markt er nog niet van overtuigd is dat Credit Suisse op lange termijn gezond is. (FD)

Damrak wint ondanks rentebesluit

De druk op de ECB was groot vanwege de onrust op de financiële markten. Maar de beleidsrente werd gewoon verhoogd met 50 basispunten. Toch leidde dat niet tot lagere koersen of oplaaiende rentevrees. De AEX sloot 1,5% in de plus. Financiële aandelen herstelden van de eerdere koersverliezen. ING won 2,1%, Aegon 0,4% en NN 3,9%. Er waren maar 2 dalers, waaronder Shell (-2%) dat de lagere olieprijs volgde. In de Midkap was er herstel voor ABN Amro (1,6%) en ASR (3,4%). Air France KLM steeg 3%, het kondigde aan de Franse staatssteun geheel terug te betalen. Ordina won op overnamegeruchten.

Wall Street wint op kapitaalinjectie in First Republic

Een miljardeninjectie voor First Republic Bank (10%) duwde de koersen op Wall Street in het groen. De aandelen van JPMorgan Chase (1,9%), Bank of America (1,7%) en Morgan Stanley (1,9%) wonnen terrein. Andere regiobanken veerden eveneens op. Western Alliance Bancorp steeg ruim 14%. De Dow Jones won 1,2%, de S&P500 sloot 1,8% hoger en de Nasdaq steeg 2,5%. Adobe kwam met beter dan verwachte resultaten en steeg 5,9%. Snap werd 7,3% meer waard op berichten dat de VS TikTok willen verbieden als de Chinese eigenaar het niet verkoopt.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot