vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX leeft op

De Amsterdamse beurs maakt zich donderdag op voor een groene opening, nadat de Zwitserse centrale bank vannacht bekend maakte een miljardenlening te hebben gegeven aan Credit Suisse. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een koerswinst van 1,5 procent. Woensdag sloot de AEX juist nog bijna drie procent lager op een slotstand van 716,47 punten, terwijl de Midkap zelfs 4,6 procent prijs gaf.

Europese aandelen stonden woensdag sterk onder druk, vanwege zorgen over een mogelijk faillissement van Credit Suisse. Het aandeel van de Zwitserse bank daalde gedurende de handelsdag aanvankelijk met 30 procent. Voorzitter Ammar al-Khudairy van grootaandeelhouder Saudi National Bank gooide olie op het vuur door te zeggen geen geld meer in de bank te willen steken.

Beleggers kijken uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank vanmiddag. Analisten rekenen erop dat de Europese Centrale Bank zal reageren op de stress in de bankensector. 

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs is vanochtend goed uit de startblokken gekomen. De koers veert op naar de bovenkant van de dalende trend van de afgelopen dagen. Ook keert de future hiermee terug boven de laatste koersbodem, wat aangeeft dat de verkoopdruk minder intens wordt.

Wat verder opvalt, is dat er positieve divergentie zichtbaar is met de RSI-indicator. Deze indicator geeft de kracht van de trend aan. Terwijl de koers gisteren nog een lagere bodem vormde, bleef de RSI indicator boven haar dieptepunten van maandag. De kracht van de daling neemt dus af, wat vaak wijst op een omkeermoment in de markt. 

Om de verbeteringen te bevestigen, dient de future het dalende trendkanaal te verlaten en boven de laatste top rond 740 punten terug te keren. Hierna kan het herstel wat verder vorm krijgen richting de eerste serieuze weerstand rond 747 punten.

 

Overig nieuws

Credit Suisse krijgt miljardenlening van centrale bank

Het omvallen van Silicon Valley Bank werd in Europa afgedaan als een Amerikaanse aangelegenheid. Maar hier hebben we Credit Suisse. De Zwitserse bank staat al langer onder druk omdat klanten hun geld weghalen. Er wordt openlijk getwijfeld aan het voortbestaan van de bank. Gisteren meldde de grootste aandeelhouder, de Saoedische Nationale Bank, dat het niet langer bereid is geld in de Zwitserse bank te steken. Het aandeel klapte met 30% omlaag. Nabeurs verzekerde de Zwitserse centrale bank dat het indien nodig Credit Suisse van steun zal voorzien. Credit Suisse klopte daarop aan voor een lening van 50 mrd Zwitserse frank, waarmee de bank stevig wil gaan hervormen. De organisatie moet simpeler, meer gericht op het belang van de klanten. De geplaagde Zwitserse bank voldoet aan alle eisen voor systeembanken, verzekerden de toezichthouders. (FD - Telegraaf)

Wat gaat de ECB doen?

Grote vraag is ondertussen hoe de ECB gaat reageren. Vandaag staat een rentevergadering op de rol. De bancaire onrust beperkt de speelruimte van de centrale bank om de rente stevig te verhogen. Als Credit Suisse omvalt kunnen andere banken in de problemen komen. Beleggers keerden zich daarom gisteren al af van aandelen en met name bankaandelen. ING verloor bijna 10% en Aegon een kleine 8%. De financiële markten zijn in crisismodus. Beleggers zochten hun toevlucht bij staatsleningen, waardoor de risicovrije rente weer hard omlaag ging. (FD)

BlackRock waarschuwt voor domino-effect na SVB

De val van Silicon Valley Bank is een teken aan de wand dat het financiële systeem kraakt. Het is de eerste dominosteen die omviel na de reeks renteverhogingen van de Fed. De topman van BlackRock vraagt zich af of er nog meer zullen volgen. Toezichthouders hebben door snel ingrijpen het probleem geïsoleerd, maar de val van meerdere banken doet denken aan eerdere financiële crises. De inflatie en hoge rente is de prijs die we betalen voor jarenlang goedkoop geld, meent Larry Fink. (FD)

Ordina in gesprek over beursexit

De kans is groot dat Ordina de beurs verlaat. De IT-dienstverlener is met meerdere partijen in gesprek over een overnamebod. Het meldde de interesse nadat de koers sterk was opgelopen en er opvallend veel in het aandeel gehandeld werd. Daarna schoot de koers omhoog en sloot het aandeel 8% hoger. Analisten vermoeden dat een sectorgenoot of een private-equitybedrijf interesse in een overname heeft. Op de achtergrond speelt een verschil van inzicht met grootaandeelhouder Teslin Participaties. (FD - Telegraaf)

Damrak: Beleggers vluchten naar de obligatiemarkten

Er werd hevig gereageerd op de onrust rond Credit Suisse. Beleggers vluchtten naar staatsobligaties. De rendementen daalden daarop. Aandelenmarkten zagen de koersen rood kleuren. De AEX sloot 2,9% lager. Forse verliezen werden geleden door ING (-9,6%), Aegon (-7,7%) en NN (-5,6%). Slechts drie fondsen sloten in het groen: Adyen (1,4%), KPN (0,7%) en Ahold Delhaize (0,1%). In de Midkap drukte het koersverlies van ABN Amro (-9,9%) en ASR (-6,2%) op de index. Daar was FlowTraders de enige stijger met 2,8%. Euronext legde de handel enkele keren stil wegens de volatiliteit. Ordina sloot 8% hoger, er werd veel meer dan normaal in het aandeel gehandeld (+672%). Het bedrijf bevestigde in gesprek te zijn over een beursexit.

Wall Street: Onrust rond bankaandelen

De gevolgen van de onrust rond Credit Suisse waren tot in New York te voelen. De Dow Jones sloot 0,87% lager, de S&P500 verloor 0,7%. Alleen de Nasdaq wist hoger te eindigen (0,05%). Vooral zakenbanken zaten in de hoek waar de klappen vielen. JPMorgan Chase (-4,7%), Wells Fargo (-3,3%) en Citigroup (-5,4%) leverden terrein in. Het is ook onrustig rond First Republic Bank, gisteren ging er 20,6% van de koers af. De olieprijs daalde en dat drukte op de koers van ExxonMobil (-5,6%) en Chevron (-4,3%).

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot