vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Vlakke opening voor AEX

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een min of meer neutrale opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ruim een half uur voor de beursgong onveranderd. 

Woensdag sloot de AEX index met 0,2 procent nog nipt in het groen op een slotstand van 753,35 punten. Op Wall Street bleven de hoofdindices woensdagavond ook dicht bij huis.

Beleggers opereren deze handelsweek voorzichtig door zorgen over vooral het Amerikaanse rentebeleid. Dinsdagmiddag zei Fed-voorzitter Jerome Powell dat aanhoudend sterke economische cijfers kunnen betekenen dat het tempo van de renteverhogingen weer omhoog moet. Bij het laatste rentebesluit nam de Fed juist nog gas terug met een verhoging met 25 basispunten.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs wijst momenteel op een vlakke start voor de AEX waarmee de herstelfase van de index intact blijft. De AEX wist gisteren wat op te veren binnen de ruime bandbreedte en hiermee een deel van het verlies van eerder deze week goed te maken.

Per saldo beweegt de future zijwaarts tussen 747 en 766 punten. Het koersverloop is de laatste weken erg volatiel, wat wijst op onzekerheid onder beleggers. Zolang de technische schade echter beperkt blijft, is het puur een kwestie van geduld voordat de index weer omhoog kan kijken.

 

Overig nieuws

Silvergate kiest voor liquidatie

Cryptobank Silvergate kondigt het einde aan en gaat geld terugstorten aan klanten. De bank werd gebruikt door cryptobedrijven als Coinbase, Gemini, FTX, BlockFI en Alameda. Maar in het licht van de recente ontwikkelingen in de sector is het beter om voor een ordelijke en vrijwillige liquidatie te kiezen. Silvergate belooft dat alle klanten hun geld terugkrijgen. Nabeurs kelderde het aandeel tot ruim 50% in waarde. Het is voor het eerst sinds de pandemie dat een Amerikaanse bank omvalt. (FD - Telegraaf)

Export ASML verder aan banden gelegd

Het kabinet legt de export van ASML naar China verder aan banden. De laatste versies van de chipmachines die werken met duv-technologie mogen ook niet meer zonder vergunning het land uit. Al eerder golden restricties voor de laatste generatie euv-machines. ASML denkt dat nog wel de machines waarmee eenvoudiger chips gemaakt worden, verkocht mogen worden in China. Er komt ook regulering voor de export van technologie van ASMI. ASML meldt dat het niet verwacht dat het besluit invloed zal hebben op de eerder gemelde financiële vooruitzichten. (FD - Telegraaf)

Stijgende rente hakt erin op woningmarkt

Een recessie blijft uit. Maar is dat wel goed nieuws? Economen rekenen op extra renteverhogingen om de inflatie te beteugelen. En dat heeft gevolgen voor de woningmarkt. De Nederlandse economie zal matig groeien, verwachten economen van de grootbanken in ons land. Maar de stijgende rente laat zich voelen. Het aantal bouwvergunningen neemt af. Rabobank verwacht dat de woningmarkt eind van het jaar in elkaar klapt. Rabo rekent daarom op maar 0,9% groei in 2024. (Telegraaf)

Damrak zoekt richting

Beleggers konden lang geen richting kiezen, maar de AEX eindigde met een voorzichtig plusje van 0,2%. DSM (-1,7%) behoorde tot de opvallende dalers. Bij fusiepartner Firmenich was een inval wegens de verdenking van kartelafspraken. Signify won 0,2%, het fonds degradeert later deze maand naar de Midkap. ABN Amro (-0,4%) en ASR (1,3%) promoveren naar de hoofdindex. Unibail Rodamco Westfield zal tot de delisting lokaal genoteerd blijven. De uitersten van de AEX werden gevormd door Randstand (-3,1%) en Besi (3%). In de Midkap leverde Just Eat Takeaway (-3,4%) het meeste in, terwijl OCI (2,2%) tot dagwinnaar werd gekroond.

Wall Street wacht op Fed

De Dow Jones sloot gisteren 0,18% lager, de S&P500 won 0,14% en de Nasdaq steeg 0,4%. Powell sprak opnieuw de Senaat toe, maar weigerde uitspraken te doen over de volgende renteverhoging. Daar is nog geen besluit over genomen, zo zei hij. Tesla daalde 3%, er komt een vooronderzoek van de toezichthouder na meldingen over loszittende stuurwielen. Berkshire Hathaway vergrootte zijn belang in Occidental Petroleum naar 22,2%. Het aandeel van het olieconcern steeg 2,14%.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot