vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Banken naderen de weerstand
Beeld: iStock

Banken naderen de weerstand

Bankaandelen op de Nederlandse beurs liggen er technisch sterk bij, maar naderen de weerstand. Winstnemingen liggen op de loer.

Nederlandse banken hebben de afgelopen maanden prima gepresteerd. Enigszins zorgelijk is wel dat deze aandelen overbougt raken. Dat wil dus zeggen dat de bankensector te ver voor de muziek vooruit is gelopen. Dit noopt tot winstnemingen. En dat valt samen met het naderen van cruciale weerstandniveaus.

Banken hebben de beurs afgelopen maanden ruimschoots verslagen

In de afgelopen maanden wisten bankaandelen de rest van de Nederlandse beurs ruim te verslaan. De AEX is sinds medio oktober met een fraaie 24% opgelopen. Maar de banken hebben het gemiddeld drie keer zo goed gedaan.

Zo wist ING in de afgelopen maanden een koerswinst van bijna 75% te realiseren met een stijging van €7,91 naar €13,38 nu. ABN Amro ging daar ruim overheen met, vanaf het intraday low in oktober rond €8,69,  een rally van dik 90%.  

Ook elders in Europa boekte banken afgelopen maanden dikke winsten.

Bodemvorming in de bankensector

Ik wees er medio november al op dat de bankensector bezig was uit te bodemen.  Bovendien valt over vrijwel de gehele linie op dat bankaandelen outperformen, dus beter presteren dan andere fondsen. Dit wijst erop dat banken de rest van de markt op sleeptouw nemen.

Daarom vandaag de langetermijnplaatjes van ING en ABN Amro.


ING nadert top van begin 2022

ING heeft, nadat de top net onder €11 is gebroken een spectaculair herstel ingezet. Bovendien is er daarna rond €11,01 (van 16 december 2022) een fraaie pullbackbodem gevormd. 

Let wel goed op, want nu de top van 11 februari 2022 rond  €14 liggen winstnemingen op de loer. Gezien de sterke trend zal een correctie beperkt zijn.

De sterke 200-dagenlijn van ING valideert eveneens een positieve technische conditie.

De stijgende B.O.B.-lijn (blauwe lijn) bevestigt superieure betere prestaties vergeleken met de rest van de beurs. ING is dus een echte outperformer. 

 

Aandeel ING koers

 

ABN Amro stuit op weerstand van 16,98

ABN Amro heeft binnen de stijgende trend de weerstandszone €16,98-€17,59 bereikt. Hier liggen de toppen van eind 2021 en begin 2022. Let op dat er winstnemingen aankomen, maar die zullen vooralsnog beperkt zijn. 

De opwaartse trend kan enkel worden voortgezet indien de koers boven deze horde weet te breken. Dan mag mogen we een verdere koersstijging verwachten. ABN Amro heeft pas steun rond €8,69 (de bodem van 14 oktober 2022).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van ABN Amro laat een opwaarts verloop zien. Dit wijst op een positieve technische conditie. 

De stijgende trend van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) van ABN Amro geeft betere prestaties aan vergeleken met de rest van de markt.

 

 

 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams