vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX begint nieuwe week met een kleine plus

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger van start na onder meer een overtuigend slot op Wall Street vrijdagavond. Futures op de AEX index wijzen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van krap 0,3 procent. 

Afgelopen week koerste de AEX op weekbasis al bijna twee procent hoger op een slotstand van 760,57 punten. Het Damrak schudde met die stijging de rentevrees van zich af, die een groot deel van de week wel voelbaar was op de mondiale beurzen. Beleggers blijven beducht op aanhoudende monetaire verkrapping van de grote centrale banken nu de inflatie veel minder snel lijkt af te koelen dan gedacht.

AEX future

Het technisch beeld van de future op de Amsterdamse beurs is de laatste dagen flink opgeklaard. De koers is na een vierde test van de steun rond 747 punten hard opgeveerd en uit de correctieve fase gebroken. Ook heeft de future de eerste weerstand rond 762 punten doorbroken, waarmee er nieuw opwaarts potentieel is vrijgekomen. HEt herstel kan nu verder vorm krijgen richting de oude top van 16 februari rond 778 punten.

 

 

Beursagenda

Veel kwartaalcijfers staan er deze week niet meer op stapel. De aandacht gaat vooral uit naar het Amerikaanse arbeidsmarktrapport van vrijdag.

De week gaat rustig van start, met de Europese detailhandelsverkopen en de Amerikaanse fabrieksorders.

Morgen openen TKH Group, het Belgische Mithra en het Duitse Zalando hun boeken over het vierde kwartaal. De macro-economische agenda is een beetje karig, met de Amerikaanse handelsbalans, de Duitse fabrieksorders en de Amerikaanse groothandelsvoorraden. De Centrale Bank van Australië neemt een rentebesluit. Zal de rente opnieuw met 25 basispunten omhoog gaan of is het welletjes geweest?

Woensdag wordt uitgekeken naar de definitieve groei van de Europese economie over het vierde kwartaal, de consumptie van Nederlandse huishoudens, de Amerikaanse handelsbalans en het banenrapport van de Amerikaanse loonstrookjesverwerker ADP, dat geldt als voorproefje van de cijfers van vrijdag. In België staan de jaarcijfers van onder andere Agfa Gevaert en D’Ieteren op de rol. Na sluiting van Wall Street publiceert Oracle de kwartaalcijfers.

Donderdag wordt een vrij rustige dag, met de definitieve groei van de Japanse economie over het vierde kwartaal, de Chinese consumenten- en producentenprijzen over februari en de Amerikaanse steunaanvragen.

Het zwaartepunt van de beursweek ligt op vrijdag. In de vroege ochtend komt Bank of Japan door met het rentebesluit. Het wordt het laatste rentebesluit van Haruhiko Kuroda. In april neemt Kazuo Ueda het stokje van hem over. Heeft Kuroda nog een verrassing in petto of blijft de rente nog altijd laag?

Hierna volgen de Nederlandse industriële productie, de Duitse inflatie en Britse handelsbalans. Maar de focus ligt vooral op het Amerikaanse arbeidsmarktrapport. Ook de Fed kijkt met belangstelling mee, want maximale werkgelegenheid is een van haar mandaten. Bovendien geeft een sterke economie de bank meer armslag om de rente verder te verhogen in de strijd tegen de hoge inflatie. Op 22 maart is het eerstvolgende rentebesluit.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot