vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX start met kleine winst

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting zonder grote beweging van start. Futures op de AEX index noteren ongeveer een half uur voor de beursgong een kleine winst van ongeveer 0,2%. 

Maandag startte de AEX de handelsweek nog met een verlies van 1,5 procent op een slotstand van 752,40 punten. Defensieve aandelen waren in trek, terwijl techaandelen juist getroffen werden door flinke winstnemingen, vanwege rentevrees.

Eind vorige week kwam die vrees terug in beeld na een sterker dan verwacht Amerikaans banenrapport, wat suggereert dat de economie goed blijft liggen, ondanks de monetaire verkrapping van de Federal Reserve.

AEX Future

De future op de Amsterdamse beurs is gisteren teruggezakt onder de top van 18 januari, maar weet zich nog net te handhaven boven de toppen van 24 en 27 januari. Hoewel het technisch beeld wel wat verzwakt is door de correctie, lijkt de schade momenteel nog beperkt. Zolang de steun rond 751 punten intact is, kunnen we nog voorzichtig omhoog blijven kijken. De laatste top vormt nu rond 763,60 de eerste weerstand. 

Een doorbraak onder steun 751 zal ruimte vrijmaken voor een daling richting de volgende steun rond 734 punten.

 

 

Overig nieuws

Lage gasprijs heeft weinig invloed op kosten prijsplafond

Het prijsplafond op gas en elektra kost de overheid veel geld, ook al zijn de gasprijzen fors gedaald. De prijsdaling op de groothandelsmarkt wekte de indruk dat de kosten voor de schatkist flink lager zullen uitvallen. Maar dat is de optimistisch geredeneerd, stellen economen. Eind vorig jaar schatte de overheid de kosten voor het prijsplafond op 11,2 mrd euro. Het CPB kwam met een scenario waarin de kosten meer dan halveren. Maar volgens de economen zijn niet de prijzen op de groothandelsmarkt bepalend, maar de prijs die de consument aan het energiebedrijf moet betalen voor het verbruik buiten de regeling. En die consumentenprijs ligt nog altijd hoog. Die prijzen gaan binnenkort wel omlaag, maar dat scheelt voor het prijsplafond veel minder dan gedacht. (FD)

Nieuwe beursgangen aanstaande na rampjaar

Het afgelopen jaar bliezen diverse partijen hun beursgang af vanwege het slechte beursklimaat. Maar na het rampjaar 2022 is de start van dit jaar veelbelovend. Als de sterke start van de aandelenmarkten doorzet, verwachten experts weer nieuwe beursgangen. Vorig jaar zagen WeTranfer, bol.com en Saxo Bank af van een beursnotering. Zodra er meer duidelijkheid is over inflatie en rente, kunnen we tegen het einde van het tweede of in het derde kwartaal wel nieuwkomers op de beurs verwelkomen, zo is de verwachting. (Telegraaf)

Vertrouwen in DNB beneden peil

Het afgelopen jaar is het vertrouwen van de Nederlandse bevolking in de overheid en in De Nederlandse Bank flink gedaald. Dat blijkt uit eigen onderzoek van DNB. De verklaring ervoor vindt de toezichthouder in de hoge inflatie, de oorlog in Oekraine, de pandemie en de hoge energierekening. Het vertrouwen is namelijk het laagst bij consumenten die sterke prijsstijgingen aan den lijve ervaren. (Telegraaf)

Damrak: Beleggers nemen gas terug

Met weinig ander nieuws hadden beleggers tijd om na te denken. De conclusie leek dat de voet toch maar beter even van het gaspedaal kan. Misschien is de economie niet zo afgeremd als gedacht. Signalen dat de economie er beter voorstaat dan gedacht, is nu slecht nieuws. Want het geeft centrale bankiers de ruimte om de monetaire teugels strakker aan te trekken. Gevolg was een daling van de AEX van 1,5%. Slechts drie hoofdfondsen eindigden in het groen, Ahold Delhaize (1%) won het meeste. KPN (0,3%) en Unilever (0,2%) waren de andere stijgers. De dalers werden aangevoerd door Adyen (-4,8%), ASML (-3%) noteerde ex dividend. In de Midkap kreeg Aalberts (2,1%) een koopadvies. Lokaal verloor Allfunds 6,5%, volgens Bloomberg is een Fidelity uit Allfunds gestapt.

Wall Street begint negatief aan nieuwe week

De beurzen in New York kwamen een lagere opening niet te boven. De Dow Jones sloot 0,11% lager, de S&P500 verloor 0,62% en de Nasdaq leverde 1% in. De solide banengroei in de VS deed vrijdag de hoop vervagen dat renteverhogingen voorbij zijn. De vrees leeft op dat de Fed langer doorgaat voordat de rente omlaag gaat. Deze week komt er weer een reeks bedrijfscijfers. Tyson Foods (-4,6%) behoorde tot de grote verliezers. Newmont verloor 4,52%, het mijnbouwbedrijf kondigde een overnamebod aan op Newcrest. Dell daalde 3%, het bedrijf schrapt wereldwijd 6650 banen om kosten te besparen. Big Tech eindigde allemaal in het rood.

 

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot