vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX doet een flinke stap terug

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een rode opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen ongeveer een half uur voor de beursgong op een verlies van krap een procent. 

Vrijdag koerste de AEX ondanks de vrijgave van een sterk Amerikaans banenrapport 0,7 procent hoger naar 763,86 punten, ofwel de hoogste stand in ongeveer een jaar tijd. De rentevrees werd door het sterke banenrapport wel weer aangewakkerd. 

De techgiganten Alphabet en Amazon sloten vrijdag respectievelijk 3,3 procent en 8,5 procent lager na het openen van de boeken donderdagavond. Apple, ’s werelds duurste bedrijf naar beurswaarde gemeten, eindigde na een lagere start toch 2,5 procent in het groen. 

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs doet vanochtend een stapje terug na de mooie stijging van afgelopen week. De koers zakt terug richting de voormalige weerstand van de bovenkant van de neutrale bandbreedte van de afgelopen weken. Vooralsnog doet deze pullback niets af aan het positieve technische plaatje. De future dient wel opgevangen te worden door de nieuwe steun rond 754 punten. Een terugval onder dit niveau zal het beeld verzwakken en ruimte vrijmaken voor een grotere correctie.

 

Overig nieuws

Onderzoek btw-fraude Booking in Italië uitgebreid

Het Italiaanse Openbaar Ministerie verruimt het onderzoek naar belastingontduiking met btw door Booking. Eerder was al bekend dat onderzoek werd gedaan naar €154 miljoen aan niet-betaalde btw tussen 2013 en 2019. Maar nu worden ook de afgelopen drie jaren onder de loep genomen. Booking zou hebben verzuimd btw af te dragen over vakantieverblijven die zijn geboekt via het Nederlandse bedrijf. Het Italiaanse OM heeft eind vorig jaar toestemming gekregen om ook in Nederland onderzoek te doen. (FD)

Particuliere beleggers storten zich weer op Big Tech

Grote techbedrijven staan weer op de radar van Nederlandse particuliere beleggers. Bij Saxo Bank was Tesla afgelopen maand het populairste aandeel, gevolgd door ASML, Amazon, Microsoft en Apple. Bij eToro is het beeld vergelijkbaar. Hier waren vooral Tesla en Amazon geliefd. Actieve beleggers zijn volgens deze broker afgelopen jaar in techfondsen blijven zitten, ondanks de forse koersdalingen. De sector krijgt een steun in de rug door de verwachting dat het einde van de reeks renteverhogingen door de Fed wel zo’n beetje in zicht is. Ook zijn beleggers weer meer bereid om risico te nemen. (Telegraaf)

Deze week: Opnieuw drukke cijferweek

Er ligt opnieuw een drukke cijferweek in het verschiet, met de resultaten van onder andere Adyen, AkzoNobel, ArcelorMittal en Unibail-Rodamco. Maar beleggers moeten hiervoor wel wachten tot woensdag.

De beursweek begint relaxed. De Duitse fabrieksorders zijn zojuist al bekend gemaakt. Later in de ochtend volgen de Europese detailhandelsverkopen. De AEX-index kan vandaag wat onder druk komen omdat indexzwaargewicht ASML ex-dividend noteert.

Morgen staat de Duitse industriële productie op de agenda. ’s Middags wordt de Amerikaanse handelsbalans bekend gemaakt. Beleggers in Euronav zullen de spoedarbitrage over de fusie met Frontline met samengeknepen billetjes volgen. Frontline had hier plotseling de stekker uit getrokken, tot ongenoegen van Euronav.

Woensdagochtend staan de kwartaal- en jaarcijfers van Adyen, AkzoNobel en ABN Amro op de rol. Nabeurs opent Marel de boeken. Ook voor de cijfers van TotalEnergies, Disney en Uber zal ongetwijfeld veel belangstelling zijn. In de VS wordt uitgekeken naar de groothandelsvoorraden en de State of the Union: de jaarlijkse toespraak van de president tot de leden van het Amerikaanse Congres over de stand van het land en de plannen voor het komende regeringsjaar.

Donderdag wordt een drukke cijferdag, met de resultaten van Aegon, ArcelorMittal, Unibail-Rodamco-Westfield, Wereldhave, Flow Traders en – na sluiting van de beurs – Euronext. Over de grens komen cijfers van onder andere Credit Suisse, PepsiCo en Paypal.

Aperam is vrijdag aan de beurt om te vertellen hoe het vierde kwartaal van 2022 is verlopen. Ook worden er diverse macro-economische cijfers gepubliceerd, waaronder de Chinese consumenten- en producentenprijzen, de Nederlandse industriële productie, de groei van de Britse economie over het vierde kwartaal, en het ‘kleine’ Amerikaanse consumentenvertrouwen, gemeten door Conference Board.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot