vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Is Big Tech weer interessant?

Is Big Tech weer interessant?

Het was een drukke week op de financiële markten, wat voornamelijk werd gedomineerd door de ontslagrondes bij de techgiganten. Waar eerder de Big Tech-namen van Silicon Valley de dans wisten te ontspringen, regent het nu ontslagen.

Microsoft maakte deze week bekend 10.000 banen te gaan schrappen, gevolgd door Alphabet, dat van plan is 12.000 mensen te ontslaan. Eerder kondigde Amazon een reorganisatie aan waarbij 18.000 banen op het spel staan, Meta ontsloeg in november nog eens 11.000 mensen. 

De bezorgdheid over een afzwakkende conjunctuur neemt toe. Dit werd nogmaals bevestigd door de cijfers van Microsoft dinsdag nabeurs, die iets teleurstelden wat betreft de omzetcijfers. Aankomende week kijken beleggers uit naar de cijfers van Alphabet, Meta, Apple en Amazon.

Sinds corona hebben de Big Tech-namen sterke jaren achter de rug, maar nu consumenten hun uitgaven terugschroeven, nemen de risico's verder toe. Met inflatie als een factor en de stijgende rente die een mogelijke recessie verder kan aanwakkeren zal het een spannend jaar worden op de beurs.

Als technisch analist kan ik hier geen oordeel over vellen. Wel zie ik dat de technische plaatjes, na een zeer zwak jaar, wat beginnen op te krabbelen. Ik loop met u deze week de bekende namen langs: Alphabet, Microsoft, Meta, Amazon en Apple.

Alphabet

Alphabet is technisch aan het verbeteren. Op korte termijn heeft de koers door de recente opleving de dalende fase verlaten, waardoor de lucht verder op begint te klaren. 

Nu de koers de negatieve tendens van zich af weet te schudden, is aan de hevige verkoopdruk een einde gekomen en is het aandeel in wat rustiger vaarwater terecht gekomen.

Eerder werden er al geen nieuwe lagere koersbodems meer gevormd, wat signaleert dat de kopers en verkopers elkaar meer in balans weten te houden. Indien Alphabet erin slaagt om de weerstand rond 102,59 dollar (gevormd op 1 december 2022) te doorbreken, treedt een nieuwe verbetering op. 

Microsoft

Microsoft Corporation beweegt binnen een zijwaarts gericht koerspatroon met steun op 219,35 dollar (bodem van 6 januari) en weerstand op 263,92 dollar (gevormd op 13 december 2022). Het beeld verbetert nu de correctieve beweging opwaarts wordt doorbroken. Dit geeft aan dat de vraag wat begint aan te trekken. 

Voor meer technische verbeteringen is een doorbraak boven weerstand 263,92 dollar noodzakelijk. Van belang is dat steun 219,35 dollar (bodem van 6 januari) weet stand te houden.

Meta

Meta ligt er op korte termijn goed bij. Waar het concern eerder nog in een vrije val was beland, heeft het aandeel zich de afgelopen maanden goed weten te herpakken. Met de recente uitbraak boven de zijwaartse bandbreedte heeft de koers de zwakke periode weten te verlaten, waarmee er ruimte is vrijgekomen voor een verder herstel. 

Eerder wist de koers al de dalende fase van zich af te schudden, wat de eerste verbetering voor Meta signaleerde. De hogere koersbodems die op de grafiek zichtbaar zijn, signaleren weer toenemende vraag naar het aandeel. De uitbraak boven de voorgaande koerstoppen van december heeft de toenemende vraag bevestigd.

Amazon

Amazon laat een zijwaarts koersverloop zien. Het technische plaatje van Amazon lijkt te verbeteren nu er een mogelijke hogere koersbodem wordt gevormd. Dit is een signaal dat duidt op aantrekkende vraag onder beleggers. We wachten op een doorbraak en slotstand boven de weerstand. 

De steun bevindt zich rond 81,30 dollar (bodem van 16 maart 2020) en de weerstand rond 103,79 dollar (top van 15 november 2022). Na een uitbraak boven de weerstand 103,79 dollar wordt 121,32 dollar het volgende opwaartse koersdoel.

De positieve relatieve sterktelijn (blauwe lijn) geeft aan dat Amazon.com beter presteert dan de rest van de markt. Bovendien is de moneyflow opwaarts gericht, wat signaleert dat er sprake is van een instroom van vers kapitaal.

Apple

Apple kruipt weer boven de laatste koersbodem, waarmee de eerdere neerwaartse doorbraak wordt geneutraliseerd. Dat de koers terugkeert boven een vorige bodem geeft aan dat het aanbod afneemt. 

Het technisch beeld oogt hierdoor neutraal. De uitbraak buiten de neutrale bandbreedte zal meer duidelijkheid geven omtrent het verdere koersverloop. De weerstand bevindt zich rond 150,92 dollar (gevormd op 5 december 2022). De steun ligt rond 122,25 dollar (bodem van 12 mei 2021).


Tostrams-website is vernieuwd

In het afgelopen jaar is hard gewerkt aan een nieuw platform voor Tostrams.nl, onderdeel van IEX Media. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast onze gebruikelijke technische analyses en alerts, ook het laatste beursnieuws bij ons te volgen.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Jacob Tromp

Analyse door: Jacob Tromp

Jacob Tromp is sinds februari 2018 verbonden aan IEX als technisch analist. Tijdens zijn stage bij Tostrams Groep is Jacob in contact gekomen met technische analyse en heeft sindsdien niet meer anders naar de markt kunnen kijken. Zijn analyses zijn gebaseerd op historische koersbewegingen en het herkennen van trends en koersp...

Meer over Jacob Tromp