Europese beurzen staan op uitbreken

Europese beurzen staan op uitbreken

De Europese beurzen hebben sinds de start van 2023 een sterk koersverloop laten zien. De kortetermijntrends zijn overtuigend opwaarts gericht en de hogere toppen en bodems wijzen op aanhoudende vraag. Nu de angst van de renteverhogingen is verdisconteerd en het risico op een grote recessie wat lijkt weg te ebben, durven beleggers weer in te stappen.

Door de recente opleving hebben de Europese beurzen hun belangrijke weerstanden weer opgezocht. De aankomende tijd zal het dan ook spannend worden of de financiële markten een vervolg kunnen geven aan de opgaande fase.

Ik behandel deze week de DAX, de AEX en de Bel 20, die alle hun cruciale niveaus weer zijn genaderd.

AEX 

De beurs in Amsterdam heeft door de recente opleving een stevige horde bereikt. Meerder keren heeft de index de aanval erop ingezet, maar keer op keer was deze barrière te sterk en moest de beurs telkens een forse stap terugdoen. 


Nu de koers na geruime tijd weer een hogere bodem heeft weten te vormen, is de kans vergroot dat de index deze weerstand aan de kant weet te zetten. Bovendien is het momentum de afgelopen weken sterk, waarmee een succesvolle uitbraak het meest voor de hand liggende scenario is. 

Het bodempatroon wordt afgerond zodra de AEX boven de weerstand 743,05 (gevormd op 8 april 2022) weet te breken. Een harde voorwaarde voor een belangrijke verbetering van het technische plaatje is dat AEX erin slaagt om boven deze horde te blijven. Pas dan kan een nieuwe opgaande fase worden ingezet richting de oude toppen uit 2021 rond 830 punten.

DAX

De DAX-index is door de sterke prestaties van de afgelopen week direct opgelopen tot aan de weerstand rond 15.000 punten.  Hier liggen de oude bodems van oktober en november van vorig jaar.


Het technisch plaatje van de DAX is door de recente opmars flink opgeklaard. De hogere koersbodem die nu is gevormd, wijst op aantrekkende vraag. Als de weerstandszone wordt doorbroken, zal ook het langetermijnbeeld verder opklaren en komt er ruimte vrij voor een langdurige stijging.

Het volgende richtpunt wordt dan gevormd door de oude toppen van eind 2021 rond 16.290 punten, tevens het all-time high van de Duitse beurs. Het beeld blijft positief zolang de index boven de laatste bodem rond 13.791 punten blijft.

Bel20 

Ook de Belgische beurs is flink opgefleurd. De Bel 20-index lijkt na het verlaten van de dalende trend een mogelijke hogere koersbodem op de grafiek achter te laten. Dit signaleert nieuwe kopers in de markt.


Nu de weerstand op 3.890,61 punten (top van 19 augustus 2022) is bereikt, zal het spannend worden of de koers deze horde aan de kant weet te zetten. Na een eventuele doorbraak en slotstand boven weerstand 3.890,61 komt er mogelijk meer opwaarts potentieel vrij. Het volgende opwaartse koersdoel wordt dan 4.294,25 punten. 

Bovendien is de koers weer teruggekeerd boven de 200-dagenlijn, wat duidt op een verbetering van de technische conditie. Hiermee is de kans op een opwaartse uitbraak vergroot. 

 

Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Jacob Tromp

Analyse door: Jacob Tromp

Jacob Tromp is sinds februari 2018 verbonden aan IEX als technisch analist. Tijdens zijn stage bij Tostrams Groep is Jacob in contact gekomen met technische analyse en heeft sindsdien niet meer anders naar de markt kunnen kijken. Zijn analyses zijn gebaseerd op historische koersbewegingen en het herkennen van trends en koersp...

Meer over Jacob Tromp