vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX lijkt iets lager te openen

De Amsterdamse beurs lijkt woensdag met een klein verlies van start te gaan. Circa een half uur voor de start van de handel op Beursplein 5 noteerde de future op de AEX 0,1 procent in het rood.

Net als dinsdag belooft het ook vandaag weer een rustige dag te worden met weinig nieuws op de agenda. Uit de VS komen huizencijfers in de vorm van de wekelijkse hypotheekaanvragen en de aanstaande woningverkopen. Verder is de agenda leeg.

De beurs van Londen opent vandaag ook weer, na een lang weekend, en wellicht dat dit voor wat steun kan zorgen.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam wijst op een lagere opening. Zolang de koers zich nog begeeft binnen de zijwaartse bandbreedte tussen de steun 697 en weerstand 717 punten, blijft de schade beperkt. De uitbraak buiten de neutrale bandbreedte zal meer duidelijkheid geven omtrent het verdere koersverloop.

De neerwaartse fase krijgt enkel een nieuwe impuls indien de steun naar onderen wordt gebroken. Verdere koersdalingen mogen dan niet meer worden uitgesloten. Na een doorbraak onder 697 punten wordt 670 het volgende neerwaartse koersdoel.  

Overig nieuws

Kapitaalmarktrente op hoogste stand sinds schuldencrisis

Staatsobligaties gingen in Europa in de verkoop en de rente is verder opgelopen. Voor Nederlands schuldpapier met een looptijd van tien jaar is de rente gestegen tot 2,813%. Dat is de hoogste stand sinds 2011, toen Europa in een schuldencrisis was gedompeld. Beleggers vrezen voor hardnekkige inflatie en eisen een hogere vergoeding voor het geld dat ze uitlenen. De korte rente is ook gestegen en bevindt zich al op een niveau dat sinds eind 2008 niet meer is voorgekomen. (FD)

2022 was bijzonder gasjaar

Door de inval van Rusland in Oekraine was dit jaar een bijzonder jaar voor gas. De aanvoer vanuit Rusland stokte en de prijzen knalden door het dak. Landen schakelden over op de import van lng. Door de kou van de afgelopen weken is de Nederlandse gasvoorraad geslonken. De voorraden zijn nog voor driekwart gevuld, dat is goed voor 30% van het jaarlijkse gasverbruik. Ondertussen is de gasprijs teruggezakt naar het niveau van vóór de oorlog in Oekraine. Dinsdag kostte gas 81 euro per megawattuur. Vier maanden geleden piekte de prijs nog rond 345 euro. (FD)

AFM legt hogere boetes op

Toezichthouder AFM heeft dit jaar fors hogere boetes uitgedeeld dan een jaar eerder. Die gingen vooral naar bedrijven die nalatig waren bij controles op witwassen en die betrokken waren bij marktmanipulatie. Zorgen heeft de toezichthouder nog steeds over finfluencers en boiler rooms. De AFM houdt nog geen toezicht op cryptodiensten, maar waarschuwt wel. Al langer ervaart de AFM dat crypto’s hand in hand gaan met misleiding, oplichting en manipulatie. (Telegraaf)

Damrak: Vlak

De verkorte handelsweek ging rustig van start. Vanuit China komen optimistische berichten over het versoepelen van het covid-beleid. Maar het weer in de VS is bar en boos. Een lagere opening van Wall Street trok ook de AEX omlaag. De graadmeter sloot uiteindelijk vlak. De grootste stijger was Prosus (1,9%). Onderaan eindigde Besi (-2,1%), gevolgd door ASML (-1,3%) en ASMI (-1%). Unibail Rodamco Westfield (0,3%) verkocht een Amerikaans winkelcentrum met korting. In de Midkap steeg PostNL 1,3%.

Wall Street: Matte reacties

De versoepelingen in China hadden nauwelijks effect op Wall Street. De Dow Jones won 0,11%, de S&P500 daalde 0,4% en de Nasdaq leverde 1,38% in. Southwest annuleerde duizenden vluchten, zoveel dat het ministerie van Transport onderzoek gaat doen. Het zette een daling van het aandeel in van 5,9%. Tesla (-11,1%) ging opnieuw hard omlaag. Voor de zevende dag op rij werd het aandeel minder waard. Dinsdag waren het berichten over een productiestop in China. Het afgelopen jaar is het aandeel tweederde van zijn waarde kwijtgeraakt. Ook Nio verlaagde zijn productieverwachtingen en zag de koers 8,3% omlaaggaan.

Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Jacob Tromp

Analyse door: Jacob Tromp

Jacob Tromp is sinds februari 2018 verbonden aan IEX als technisch analist. Tijdens zijn stage bij Tostrams Groep is Jacob in contact gekomen met technische analyse en heeft sindsdien niet meer anders naar de markt kunnen kijken. Zijn analyses zijn gebaseerd op historische koersbewegingen en het herkennen van trends en koersp...

Meer over Jacob Tromp