vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX start laatste handelsweek van 2022 in het groen

 

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag na een lang kerstweekend naar verwachting hoger van start. 

Futures op de AEX index noteren ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,8 procent.

Afgelopen week maakte de AEX op weekbasis nog een pas op de plaats op een slotstand van 701,60 punten. Een week eerder verloor de index juist nog drie procent, na een tumultueuze handelsweek met renteverhogingen en centrale banken die een agressieve toon aansloegen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg vrijdag 0,6 procent tot 3.844,82 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent op 33.203,93 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent hoger op 10.497,86 punten.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam weet wat op te veren vanaf de steun rond 697 punten. Na de forse verkoopgolf van vorige week is de koers mooi opgevangen boven dit vangnet. 

Zolang het neutrale koersverloop tussen steun 697 en weerstand rond 717 punten intact is, blijft de schade beperkt. De neerwaartse fase krijgt enkel een nieuwe impuls indien deze laatste bodem naar onderen wordt gebroken. Verdere koersdalingen mogen dan niet meer worden uitgesloten. Na een doorbraak onder 697 punten wordt 670 het volgend neerwaarts koersdoel. 

Overig nieuws

Vandaag in de media: Tesla verliest veel marktaandeel onder leaserijders

Tesla raakt uit de gratie in de Nederlandse leasemarkt. Zakelijke rijders hebben steeds vaker een voorkeur voor elektrische modellen van traditionele automerken, zo melden bronnen in de sector. In de eerste elf maanden van dit jaar werden in ons land slechts 2.131 Tesla’s geregistreerd. Hiermee moet het Amerikaanse automerk 12 andere merken voor zich dulden. Van het marktaandeel van circa 40% van weleer is nog geen 4% over. Een probleem bij Tesla is dat er weinig modellen zijn om uit te kiezen. (FD)

Knot verwacht nog meer renteverhogingen ECB

In de strijd tegen de hoge inflatie gaat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente de komende maanden nog meerdere keren verhogen, in stappen van een half procentpunt. Sterker nog: de ECB zit pas net over de helft van de verkrappingscyclus. Dat heeft DNB-president Klaas Knot gezegd tegen de Financial Times. (FD, Telegraaf)

Amazon wil lege ruimte in vrachtvliegtuig verhuren

Amazon probeert extra geld te verdienen door lege ruimte in zijn vrachtvliegtuigen te verhuren, zo melden ingewijden tegen persbureau Bloomberg. De techreus bezit ongeveer honderd vliegtuigen voor het vervoer van spullen. Medewerkers zouden onderzoeken of de overgebleven ruimte kan worden opgevuld met andere producten. (FD)

 

Deze week: Uitbuiken tot oud & nieuw

De laatste beursweek van 2022 zal naar verwachting weinig spannend worden. Er wordt een plukje macro-economische cijfers gepubliceerd, maar veel heeft het niet om het lijf. Wel kan een combinatie van lage handelsomzetten en herschikken van portefeuilles door professionele marktpartijen in dit soort weken voor wat grotere koersuitslagen zorgen.

Vannacht zijn de Japanse detailhandelsverkopen bekend gemaakt. Vanmiddag staat de Amerikaanse Case Shiller huizenprijsindex geagendeerd.

Woensdag volgt het aantal opties op koopwoningen in de VS.

Donderdag staan twee wekelijks gepubliceerde Amerikaanse cijfers op de rol: het aantal steunaanvragen en de olievoorraden.

De week wordt afgesloten met drie Nederlandse cijfers: de detailhandelsomzet, producentenprijzen en het producentenvertrouwen.

 

Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Jacob Tromp

Analyse door: Jacob Tromp

Jacob Tromp is sinds februari 2018 verbonden aan IEX als technisch analist. Tijdens zijn stage bij Tostrams Groep is Jacob in contact gekomen met technische analyse en heeft sindsdien niet meer anders naar de markt kunnen kijken. Zijn analyses zijn gebaseerd op historische koersbewegingen en het herkennen van trends en koersp...

Meer over Jacob Tromp