vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Het ging zo goed...

Het ging zo goed...

De Europese aandelenbeurzen weten de mooie rally die vanaf oktober is ingezet niet vast te houden. In plaats van een eindsprint zijn de financiële markten na het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdagavond onder druk komen te staan.

Hoewel de Fed de rente conform verwachting heeft verhoogd met 50 basispunten, is de verwachting op een wat milder beleid uit de lucht gehaald.  

Beleggers reageerder dinsdag nog enthousiast op een beter dan verwacht inflatiecijfer, maar dit feestje is helaas van kort duur. "Het is goed om vooruitgang te zien, maar we hebben nog een lange weg te gaan", zei Fed-voorzitter Jerome Powell op een persconferentie nadat de Federal Reserve de renteprojecties voor 2023 verhoogde. 

Ook was het de beurt aan de ECB, die donderdag naar buiten kwam met haar rentebesluit. Hoewel ook hier de rente met 50 basispunten werd verhoogd, zijn er ook meerdere kleinere verhogingen nodig dan eerder werd verwacht. Daarnaast waarschuwde de ECB ook voor een mogelijke krimp van de economie volgend jaar als gevolg van de energiecrisis. 

Ik bespreek deze week de Europese indices waaronder de AEX, de DAX en de Bel 20. 

AEX

Het onderliggende sentiment bij de AEX-index verzwakt. Nadat de Amsterdamse index eerder het stijgende trendkanaal heeft verlaten, is de koers nu ook onder de voorgaande koersbodem rond 715 punten gezakt. Hierdoor boet het technische plaatje verder aan kracht in.

Nu de koers is aangekomen op het volgend vangnet rond 700,94 punten (de bodem van 17 november) zal het spannend worden of dit steungebied stand weet te houden. Indien de steun het definitief begeeft kunnen verdere koersdalingen niet meer worden uitgesloten. 

Verdere koersdalingen mogen worden verwacht indien deze steun het definitief begeeft. Volgend neerwaarts koersdoel wacht dan rond 669,59 punten. 

DAX

De beurs van onze oosterburen is ook verzwakt. DAX index is onder de laatste bodem gezakt, waardoor een technische verzwakking is opgetreden. Eerder werd ook de opgaande fase verlaten, wat de eerste verzwakking signaleerde. De index kan nu verder wegzakken. 

De zwakke trend biedt neerwaarts ruimte richting steun 13.564,83 (top van 13 september). Wij verwachten dat de koers rond dit niveau in ieder geval even op adem zal komen. 

Bel 20 

Ook de Belgische beurs houdt het spannend. Door de recente correctie is de koers zelfs even nipt onder de steun gebroken. Hoewel de schade bij de Bel 20 nog wel beperkt is vergeleken met de AEX en de DAX, is het wel van belang dat deze steun stand weet te houden. 

Een overtuigende doorbraak onder steun zou het aanbod bevestigen. Een technische verbetering bij Bel 20 index treedt pas op na een doorbraak boven weerstand 3.776,23 (gevormd op 13 december).


Tostrams-website is vernieuwd

In het afgelopen jaar is hard gewerkt aan een nieuw platform voor Tostrams.nl, onderdeel van IEX Media. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast onze gebruikelijke technische analyses en alerts, ook het laatste beursnieuws bij ons te volgen.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Jacob Tromp

Analyse door: Jacob Tromp

Jacob Tromp is sinds februari 2018 verbonden aan IEX als technisch analist. Tijdens zijn stage bij Tostrams Groep is Jacob in contact gekomen met technische analyse en heeft sindsdien niet meer anders naar de markt kunnen kijken. Zijn analyses zijn gebaseerd op historische koersbewegingen en het herkennen van trends en koersp...

Meer over Jacob Tromp