vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Vooral de grote namen overtuigen

Vooral de grote namen overtuigen

Ondanks de aarzeling van de laatste dagen liggen de aandelenbeurzen er technisch nog sterk bij. De herstelbewegingen zijn nog mooi intact en veel beurzen hebben hun langetermijn-dalende trends verlaten. Ook zien we veel koersen weer terugkeren boven hun 200-daags gemiddelde, wat het draaien van de langetermijntrend lijkt te bevestigen.

Wat opvalt, is dat de kracht voornamelijk bij de grotere aandelen vandaan lijkt te komen. Zo loopt de AEX-index voor op haar kleinere zusjes AMX en AScX. Zelfs binnen de AEX zien we dat vooral de zwaargewichten de laatste weken sterk presteren. Onder andere ASML en Unilever laten een mooi herstel zien.

Ik bekijk vandaag de technische plaatjes van de AEX-index, de AScX-index en de Euro Stoxx 50-index.

AEX-index

De Nederlandse hoofdindex komt er technisch steeds beter voor te liggen. Nadat de AEX eerst steun wist te vinden op de oude top uit 2020 rond 632 punten is een overtuigend herstel ingezet. Het dalende trendkanaal werd afgebroken en ook keerde de index al snel terug boven haar 200-daags gemiddelde. 

De weerstandszone van de toppen van eerder dit jaar tussen 736 en 743 punten wordt nu opgezocht. Pas hierboven zal er ruimte vrijkomen voor verder herstel.

AEX koers

AScX-index

De kleinere aandelen op de Nederlandse beurs doen het nog wat minder goed dan de zwaardere beursfondsen. De Nederlnadse smallcaps-index, de AScX, heeft nog maar een beperkt herstel laten zien in de afgelopen weken.

De dalende trend van de smallcaps-index is nog intact en het patroon van lagere toppen en bodems wijst op aanhoudende verkoopdruk. De recente opleving vindt plaats binnen de dalende fase en doet vooralsnog niets af aan het zwakke technische plaatje.

AScX koers

Euro Stoxx 50-index

Het Europese beursgemiddelde, de Euro Stoxx 50-index, volgt de 50 grootste aandelen van het Europese vasteland. Het sterke herstel van deze index signaleert dat de kracht momenteel vooral bij de zwaardere beursfondsen ligt.

De Euro Stoxx 50 is vanaf begin oktober hard opgeveerd en heeft hierdoor zowel haar dalende fase als de weerstand van de laatste koerstop gebroken. De index noteert weer ruim boven haar 200-dagenlijn en nadert de volgende weerstand rond 4.025 punten.

Alleen een hogere koersbodem ontbreekt nog om de verbeteringen te bevestigen. Een terugval richting het 200-daags gemiddelde zou deze hogere bodem kunnen opleveren.

Euro stoxx 50 koers


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot