vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Haperende rentes geven lucht

Haperende rentes geven lucht

Het zijn volatiele dagen op de financiële markten. Waar de beurzen eerder nog omhoogschoten door meevallende inflatiecijfers, is het enthousiasme deze week flink getemperd.

De sterke detailhandelsverkopen en de waarschuwende uitspraken van beleidsmakers van de Federal Reserve weerspreken dat de centrale bank minder agressief de rente zal verhogen. Voorzitter van de St. Louis Fed James Bullard bevestigde dat donderdag nogmaals, en is van mening dat de federal funds rate moet stijgen naar minimaal 5% en wellicht tot 7%. 

Hoewel Bullard bij beleggers al bekend stond als voorstander van het agressieve beleid, werd wel even duidelijk gemaakt dat we niet te vroeg moeten juichen totdat de hoge inflatie onder controle is. 

Deze nieuwe ontwikkelingen hebben de afgelopen weken voor flink wat reuring gezorgd op de financiële markten. Beleggers worden steeds op het verkeerde been gezet, waarbij forse oplevingen gevolgd worden door stevige correcties. 

Toch zien wij bij de kapitaalrentes voorzichtig wat teken van vermoeidheid. Ik behandel deze week de Amerikaanse 10-jaars rente, de Nederlandse 10-jaars rente en rentegevoelige SOX-index.

De Amerikaanse 10-jaars rente

De Amerikaanse 10-jaars rente heeft op korte termijn een flink draai laten zien. Nadat de rente eerder een dubbele top vormde en de krachtige uptrend wist te verlaten, is het technische beeld verzwakt. 

Gaat de rente dalen

De meevallende inflatiecijfers van vorige week zorgden voor een omkeer in het sentiment, waardoor de stevige rally tot stilstand is gebracht. 

Amerikaanse 10-jaars rente: lange termijn

Op lange termijn oogt het beeld nog wel sterk. De recente correctie van de Amerikaanse 10-jaars rente vindt plaats binnen een krachtige uptrend die begin dit jaar is ingezet. 

Gaat de rente dalen

Om nu te spreken van een top is nog te vroeg. Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, is de uptrend geldig en is verdere oplopende rente niet uitgesloten.  

De Nederlandse 10-jaars rente

Ook de Nederlandse 10-jaarsrente begint op korte termijn wat af te zwakken. De 10-jaars kapitaalmarktrente sorteert voor op een draai in de markt, nu een mogelijke lagere koerspiek wordt gevormd. Dit signaleert dat het sentiment voor de korte termijn begint om te slaan.  

Gaat de rente dalen

Eerder werd de stijgende fase al verlaten. Pas bij een doorbraak van steun 2,13% (bodem van 4 oktober) draait het technische plaatje verder naar onderen.

Nederlandse 10-jaars rente: lange termijn

De 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente consolideert binnen de stijgende trend. Hoewel het momentum de afgelopen weken behoorlijk is afgenomen, is het patroon van hogere toppen en bodems nog intact. 

Gaat de rente dalen

De huidige adempauze is vooralsnog slechts een tijdelijke onderbreking van de stijgende fase. Ook hier is het nog te vroeg om te spreken van een top. Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, is de uptrend geldig en is verder oplopende rente niet uitgesloten.  

SOX-index

De rentegevoelige SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, is technisch bezien flink verbeterd. Nadat de dalende trend opwaarts is doorbroken, is de SOX-index nu ook boven de oude weerstand gesloten. 

Aandelenindex SOX chips

Met deze technische verbeteringen is er ruimte vrijgemaakt voor verder herstel. Steun ligt rond 2.259,87 punten (bodem van 3 november).

SOX-index: lange termijn

Op lange termijn houdt de SOX-index het nog spannend. Nu de index de bovenkant van de dalende fase onder druk zet, is het van belang dat de koers deze horde weet te breken om verder te verbeteren. Bovendien komt de koers hier ook de 200-dagenlijn tegen, die voor wat extra weerstand kan zorgen. 

Aandelenindex SOX chips

De huidige uitbraak is nog te nipt om een technische verbetering aan te geven. Een harde voorwaarde voor een belangrijke verbetering van het technische plaatje, is dat de SOX-index erin slaagt om boven deze oude horde te blijven. Pas dan zal er ruimte vrijkomen voor verder herstel. 

Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Jacob Tromp

Analyse door: Jacob Tromp

Jacob Tromp is sinds februari 2018 verbonden aan IEX als technisch analist. Tijdens zijn stage bij Tostrams Groep is Jacob in contact gekomen met technische analyse en heeft sindsdien niet meer anders naar de markt kunnen kijken. Zijn analyses zijn gebaseerd op historische koersbewegingen en het herkennen van trends en koersp...

Meer over Jacob Tromp